programvara

Nya Lightroom 2018 & Lightroom Classic: En stor uppdatering – vi har testat

Adobes traditionella Lightroom får nytt namn: Lightroom Classic CC.

Adobe uppdaterar Lightroom och gör om både namn och abonnemang. Vanliga Lightroom döps om till "Lightroom Classic", medan ett nytt program får namnet Lightroom CC. Vi har testat båda.

Läs även nyheten:"Photoshop CC 2018 blir snabbare och får fler funktioner".

Denna vecka anordnar Adobe sitt årliga event Adobe MAX, denna gång i Las Vegas, som Kamera Bild rapporterade från förra året när de släppte sin AI-motor Adobe Sensei och uppdateringar till sina appar.Nu är det dags igen, och denna gång gör Adobe stora ändringar i sina fotoabonnemang och introducerar bland annat ett nytt program. Kamera Bild har fått testa skarpa versioner av de nya programmen.

Det gamla hederliga Lightroom som vi vanligtvis känner igen det, har nu bytt namn till »Lightroom Classic CC«, där det valda namnet valts för att påvisa att programmet bygger på Lightroom som vi användare är vana att se det.

Samtidigt introducerar Adobe ett nytt program som enligt Lightrooms utvecklingschef Tom Hogarty bygger på Adobes betaprogram Project Nimbus som snabbvisades på Adobe MAX 2016.Project Nimbus skapar nu tillsammans med befintliga funktioner från Lightroom Mobiledet nya programmet med namn»Lightroom CC«.Detta fungerar som ett snabbare och något avskalat Lightroom för MacOS och Windows, men även som appar med redigeringsmöjligheter för iOS och Android med tyngdpunkten på att synka dina bilder mot molnet.

När vi testar de nya programmen kan vi konstatera att plattformsoberoendet är värt mycket – och att arbetsflödena blir både roligare och enklare när allt synkas från enhet till enhet och det finns möjlighet att arbeta med ens bilder både på tåget och i soffan – och att ändringarna uppdateras på alla ställen av sig själv.

Adobe Photoshop Lightroom CC 2018.

Nya Lightroom CC

Lightroom CC är alltså ett helt nytt program från grunden även om det finns vissa likheter med det gamla Lightroom. Programmet baserar sig på synkning av dina bilder mot molnet, dels som en förvarings- och backupfunktion, men kanske främst som en synkfunktion.

Nya Lightroom CC finns både som desktop-program för MacOS eller Windows, och dessutom uppdateras nu Lightroom-apparna för iOS och Android för att stödja nya Lightroom CC och synkning med detta.

Nya Lightroom CC är ett helt nytt program som ser annorlunda ut mot Lightroom Classic – med fokus på molnet och molnlagring av dina bilder.

Men varför har då Adobe stuvat om på detta vis? Planen med detta är att nya programmet Lightroom CC ska fungera som en enkel men ändå kraftfull möjlighet att göra bildimporteringar samt justeringar i dina bilder som sedan kan synkas över alla plattformar – oberoende av var du sitter och vilken enhet du arbetar med.

Programmet påminner om ett grafiskt avskalat Lightroom där du ser dina synkade bibliotek och bildfiler, kan göra dessa ändringar och redigeringar, samt att alla ändringar synkas mot molnet. Synkningen sker även mot Lightroom Classic CC för de som vill använda båda programmen. När vi testar synkningen beror hastigheten på vilken enhet du använder, men på en ny snabb Apple Ipad Pro går synken mot en stationär dator på 5-10 sekunder beroende på vad som görs, vilket upplevs som mycket snabbt. En roterande synk-ikon visar status på synkningen.

Alla ändringar eller tillägg av bilder i albumet synkas mot molnet på några sekunder.

I och med att bilderna synkas behöver de bilder som finns i albumet laddas upp till Adobes server. Här finns möjligheten att välja mellan 20 GB eller 1 TB utrymme i standardvalen, men det går även att få 2, 5 eller 10 TB utrymme för den som behöver ytterligare plats för sina bilder.

Lightroom CC har stöd för en katalog, eftersom det är kopplat till ditt Adobe ID och detta i sin tur är kopplat till de bilder som är uppladdade i molnet.

Och med synkningen till molnet – som stödjer bilder i full upplösning och råformat – kommer även möjligheten att utnyttja Adobes nya AI-system »Sensei«, ett maskinlärningssystem som automatiskt taggar dina bilder med sökort om bildens innehåll, vilket gör att du kan söka bland alla de bilder du synkat med sökord – utan att du själv taggat dom från början. På så vis kan du hitta bilder i ditt bibliotek på »solnedgång« eller »skog«.

När vi testar fungerar det att skriva in sökord på både svenska och engelska – och det fungerar ruskigt bra. En bild på en flygplansvinge i luften hittas med sökorden »plane«, »plan«, »himmel« och »sky«. Här har Adobe gjort ett bra jobb med sin maskininlärning som hittar objekten. Vi testar vidare med hus, träd, gräs och barn, och de gånger det blir något fel, vilket inte är ofta, är det en bild som inte skulle ha varit med som hittas av sökningen snarare än tvärtom. Helt klart imponerande! För den som ofta använder sökord är detta fantastiskt bra. Söktermerna går även att använda tillsammans med urval via filter.

Det går däremot inte att spara nyckelord för dina bilder från Lightroom CC till Lightroom Classic.

Lightroom CC har också inbyggda möjligheter för att snabbt dela bilder till sociala medier. Värt att nämna är även att programmet inte fungerar med några tredjeparts-plugin.Det finns nu även möjlighet att köra Lightroom CC på webben – direkt i din webbläsare.

Så ser webb-gränssnittet ut för Lightroom CC i Google Chrome.

I ett test till arbetsflöde använde vi oss av en Apple Ipad Pro av senaste modell för att göra redigeringar och ändringar i bilderna. När man öppnar en bild syns först förhandsvisningen, sedan läses en smart förhandsvisning i högre kvalitet in, och det går även att arbeta med originalet – och lösningen gör att det hela känns mjukt och snabbjobbat.

Så ser iOS-versionen av Lightroom CC ut.
Med en penna (eller fingrar) på en Ipad Pro, som här, kan du måla direkt på bilden för att skapa en mask för justeringar. Ändringarna synkas sedan automatiskt till alla enheter.

Gränssnittet är smart, med menyn som gömmer sig vid ändring av reglage, och med en penna är det smidigt att rita masker och justeringar direkt på bilden via paddan.

Den stora fördelen är att du kan påbörja och fortsätta ditt arbete på olika enheter, på olika platser, och när du har tid. Man är helt enkelt inte låst till den stationära datorn.

Adobes traditionella Lightroom får nytt namn: Lightroom Classic CC.

Lightroom Classic CC

Den nya versionen av det hederliga Lightroom, alltså nya Lightroom Classic CC, har fått sig ett stort prestandalyft mot föregångaren. Adobe menar själva att antalet nya funktioner som ständigt vuxit i Lightroom har tyngt ned programmet, och därför har man nu i Lightroom Classic satsat på att förbättra snabbheten kring bildimport och bildredigering.

Över lag har det inte skett några direkta ändringar i utseendet hos Lightroom Classic jämfört med föregående version. Allt är sig likt när det gäller upplägget med moduler och hantering.

Däremot har Adobe lyckats minskat uppstartstiden för programmet vilket gör att man snabbare kan komma igång att arbeta. Snabbheten är mycket välkommen, och senast Adobe gjorde ett prestandalyft för Lightroom var det nödvändigt för att få flyt på arbetsflödet. När vi testar Lightroom Classic på en MacBook Pro sent 2013 tar det ungefär sex sekunder att öppna programmet och en katalog med över 100 000 bilder, innan det går att arbeta med bilderna. Detta är ungefär en halvering av tidigare uppstartstid, vilket är imponerande bra.

Utseendet har inte förändrats från föregående version.

Även processen för att skapa förhandsvisningar efter import, och de val man kan göra där, har förbättrats, liksom att växla mellan modulerna Bibliotek och Framkalla, samt att byta bild i framkallningsmodulen som vi nu upplever går mycket snabbare.

Samma sak gäller hanteringen av justeringar via redigeringspanelen – här har reponsiviteten förbättrats ytterligare, vilket innebär att bilden snabbare uppdateras vid justering av en bild via reglagen. Hur snabbt beror på vilket reglage, men över lag går det något snabbare än föregående version.

Nytt är möjligheten till responsiv pensling, och ett nytt verktyg för att göra färg- och tonbaserade justeringar: först en enkel maskning med exempelvis ett graduellt filter eller radiell mask, sedan möjligheten att justera maskningen med ett nytt reglage för vilket omfång av färg och ljusstyrka masken ska justera. Användningen av »Auto-mask« ska även ha fått bättre brusreducering.

Adobe berättar också att man arbetar med att optimera programmet för att kunna utnyttja än mer kraft från dagens snabba datorer, samt förbättra prestandan för datorer med högupplösta skärmar.

Programmet kommer fortsatt att fungerar med tredjeparts-plugin, till skillnad från Lightroom CC.

Och givetvis kan man även nå de bildfiler som är synkade mot molnet och redigerade via apparna eller Lightroom CC även i Lightroom Classic.

Priser

Creative Cloud Photography-plan 1 TB:Innehåller nya Lightroom CC, Lightroom Classic, Photoshop CC, Spark Premium, Portfolio, samt 20 GB molnlagring: 240 kronor/månad inklusive moms.

Creative Cloud Photography-plan 20 GB:Innehåller nya Lightroom CC, Lightroom Classic, Photoshop CC, Spark Premium, Portfolio, samt 20 GB molnlagring: 120 kronor/månad inklusive moms.

Lightroom CC-plan 1 TB:Innehåller nya Lightroom CC, Lightroom Mobile, Lightroom Web, Spark Premium och Portfolio, samt 1 TB molnlagring: 120 kronor/månad inklusive moms.

Lightroom Mobile-plan 100 GB(endast iOS och Android):Lightroom appar för iOS och Android smat 100 GB molnlagring. Pris runt 60 kronor/månad inklusive moms.

Systemkraven för de båda programmen är OS X El Capitan eller senare/Windows 4 GB RAM (8 GB rekommenderas), 1 GB VRAM, 10 GB hårddiskutrymme.

Uppdateringen av Lightroomoch nya Lightroom CC rullas ut under dagen och går att hitta som en uppdatering i ditt Adobe CC-program som hanterar alla installerade programfiler. Om det inte syns – testa välja "sök efter appuppdateringar" från menyn för att se de nya versionerna.

Läs även nyheten:"Photoshop CC 2018 blir snabbare och får fler funktioner".