Prylnyhet

Leica Thambar M 90 f/2.2 – klassisk oskärpa åter i produktion

Det klassiska mjukfokuserande objektivet Thambar M 90 f/2,2 tas åter i produktion efter 82 års frånvaro. Utsidan har moderniserats men insidan är densamma som tidigare.

Mer konstnärligt lagda fotografer kan säkerligen vara intresserade av objektiv som ger ett mer kreativt utseende än de klassiska objektiven där man oftast utgår ifrån att motivet ska vara skarpt. Thambar M 90 f/2,2 är konstruerat av fyra linser och på ett sätt som gör att bilden får en mjuk överstrålning. Villket i sin tur ger en mjuk känsla i bilden. Konstruktionen är densamma som för 82 år sedan, till det yttre har objektivet fått en modernisering och försetts med M-bajonett istället för skruvgänga som den tidigare versionen hade.

Om man tycker att den ursprungligt mjuka känslan inte räcker till kan man använda sig av ett filter som täcker för mitten av objektivet, då tas ljuset bara in längs objektivets kanter där abberationen är som starkast och mjukheten blir då ännu större.

Bilderna tagna med Thambar M 90 f/2,2 är i det närmaste motsatsen till det vi är vana vid at se från Leica, dvs väldigt hög skärpa.

Originalobjektivet tillverkades i 3000 exemplar och har blivit ett åtrått och dyrköpt objektiv för samlare. Den nya versionen kommer att vara lättare att få tag i men prislappen kommer ändå att vara förhållandevis hög. I USA kommer priset att hamna på 6495 dollar vilket motsvarar ungefär 53000 kronor. Försäljningen börjar i mitten av november.