Kamera & Bild testar

Roliga funktioner med Casio Exilim EX-Z400

Liten, smidig och rosa är de första intrycken jag får av den Casio Exilim ex-z400 som ligger på skrivbordet. Kanske inte den färgen jag skulle välja om jag skulle köpa den till mig själv men den finns även i brun, silver och guld. Kameran är inget designmässigt underverk, den är inte ful, lite tråkig kanske man kan tycka.

Men designen fyller sin praktiska funktion, den känns rätt bra i handen och man får inte den där pluttiga känslan som ibland dyker upp när man håller i en kompaktamera. Det betyder inte att kameran är stor, snarare lagom.

Knapparna är bra placerade till höger om skärmen och lätta att komma åt med höger tumme, även om de kanske sitter lite för tätt om man har grövre fingrar. Tyvärr känns avtrycket och zoomratten lite sladdriga, men de svarar bra när man trycker på dem. Även den som för första gången håller i en digital kompaktkamera förstår nog med lite hjälp hur ex-z400 fungerar.

Två av knapparna kräver dock lite mer klurande innan man inser vad de gör. En av dem är den lilla knappen med bokstäverna bs på som sitter på baksidan. bs står för Best Shot och är menyn där man kan välja vilket av de 35 olika bildprogrammen som finns i kameran man vill använda.

Makeup-knapp

Den andra knappen som kan skapa lite förvirring sitter på ovansidan av kameran och har en symbol i form av en fyrkant med några stjärnor vid. Trycker man på den så aktiverar man kamerans ställbara makeup-läge. Tycker du att det låter konstigt att en kamera kan lägga makeup? Nja, någon makeup är det inte frågan om, det som händer är att kameran jämnar ut texturer och färgskillnader i bilden, inte alltid med ett helt lyckat resultat. Känslan av kraftig och ganska dålig utförd brusreducering ligger nära. Kanske inte en helt nödvändig detalj på en kompaktkamera, men det kan säkert vara roligt att leka med.

Den 3 tum stora skärmen gör det lätt att titta på sina bilder och navigera i menysystemet.

Som jag tidigare nämnde har kameran 35 olika bildprogram. Förutom de vanliga lägena porträtt, landskap, nattbilder med mera, så finns här några specialare. Till exempel finns det två program som kan fota saker rakt framifrån, fast från sidan. Låter det knepigt? Det fungerar så att om du fotograferar till exempel en tavla från sidan, så kommer kameran att lägga en ram runt det den tror är ditt huvudmotiv, sedan kommer den visa dig bilden med ramen i och du får säga till om ramen är rätt eller inte. När du godkänner kommer kameran att räkna ut hur området innanför ramen skulle se ut rakt framifrån och beskära bilden så att enbart det området syns. Funktionen kräver att tavlan, eller vad det nu är du vill visa, syns ganska tydligt i bilden.

Med bildläget Dynamic Photo kan man klippa ut objekt ur en bild och sen placera dem i en annan. Det är svårt att få ett bra resultat eftersom man måste ta en bild med objektet som ska klippas ut och sen exakt samma bild utan objektet, för att kameran ska kunna klippa ut det.

Men bilderna då, hur blir de?

Jodå, så länge man håller sig till de lägre känsligheterna går det bra, skärpan är okej och bildkvaliteten likaså. Men börjar man försöka sig på att använda lite högre iso så märker man snart att brusreduceringen tillsammans med färgbruset smetar ut det mesta i detaljväg. Exilim ex-z00 har dubbel bildstabilisering, dels fuskvarianten med höjning av känsligheten, men även en mekanisk som förflyttar sensorn. Men man ska inte ge bildstabiliseringen alltför stort förtroende. Den hjälper till, men ger inte ett fullgott resultat i de flesta fall.

Kamerans blixtmätning fungerar som den ska och blixtljuset blir väl avvägt i bilderna. Optiken har motsvarande 28mm vidvinkel, så hela släkten får plats i bilden utan några större bekymmer.

Kameran kan även spela in film i hd-kvalitet som faktiskt är helt ok. Sammanfattningsvis kan man säga att den här kameran är för de som kan tänka sig att tulla lite på bildkvaliteten för att få några roliga funktioner istället. Fast alla vill nog inte ha den i rosa ...