Nyhet

Blocket får sälja dina annonsbilder

Vi har tidigare skrivit om hur Instagram och Facebooks bildavtal tillåter att företagen tar sig vissa friheter med användarnas bilder. Men det har, vad vi upptäckt, inte hänt något som prövats i domstol. Däremot har det faktiskt hänt när det gäller annonssajten Blocket.

En man som lagt upp en annons för att få sin motorbåt såld såg helt plötsligt att en av de bilder han använt i annonsen fanns med i en annons för en bank. Det hade inte han gett någon tillåtelse till och stämde därför Blocket på 6500 kronor som ersättning för att de utan tillåtelse använt hans bild och för att de brutit de avtal som Blocket och mannen upprättat vid annonsen. Till sin förvåning förlorade han fallet eftersom det framgår i Blockets avtal att annonsören överlåter alla rättigheter för dessa bilder, och de texter som används i annonsen, till Blocket.

Domstolen fann därför att inget kontraktsbrott begåtts.

Detta kan vara värt att tänka på om du säljer något där bilderna skulle kunna användas i andra syften, vill du vara på den säkra sidan kan du lägga in en logga eller vattenmärka dina bilder så att de blir omöjliga att använda för någon annan.

Källa