Nyhet

Canon firar EF-objektiven

Sedan 1987 då Canon övergick till EF-fattning så har det tillverkats 30 miljoner objektiv i EF-serien varav 10 miljoner objektiv bara de sista 5 åren. Dessutom hedras även den rad innovationer som Canon var först ut med att lansera.

Publicerad

Med EF-fattningen så valde Canon att satsa på elektriska kopplingar och skalade bort alla mekaniska kopplingar mellan objektiv och kamera. Tack vare detta så är alla EF-objektiv kompatibla med alla EOS-kameror. EF-serien innefattar idag 50 olika objektiv mellan 14mm och 600mm varav 22 av dessa är i den så kallade L-serien. Dessa objektiv är mer påkostande och bättre byggda med till exempel vädertätning och flouritlinser.

Under utvecklingen av EF-serien av objektiv var Canon först med att använda dessa olika teknologier i utbytbara objektiv.

- Första objektivet med ultraljudsmotor (USM).

- Första objektivet med asfäriska linser. Asfäriska linser togs fram för att eliminera sfärisk abberation.

- Första objektiven med linser av flourit (UD och Super UD). Används för att korrigera för kromatisk abberation.

- Första objektivet med bildstabilisering.

- Första och enda företaget som använder diffraktionslinser (DO) i utbytbara objektiv. DO-linser ger fördelen att optiken kan göras både lättare och mindre för att de kan bryta ljuset kraftigare utan att kromatisk abberation uppstår.

- Första 10x zoomen (EF 35-350/3,5-5,6L).

- Längsta brännvidden med största bländare (EF 1200/5.6L USM).