Nyhet

DN-fotograf gripen – fotograferade på allmän plats

DN-fotografen Lars Epstein greps av civilpolis när han fotograferade på Kulturfestivalen i Stockholm. Efter att poliserna gått igenom hans bilder, kroppsvisiterat och förhört honom, släpptes han.

Lars Epstein befann sig på Norrbro där han dokumenterade en stor kartongkonstruktion som barn hade byggt. Då kom en man och en kvinna fram till honom och visade sina polisbrickor och förde iväg honom till ett tält, enligt hans egen blogg på DN.se.

I tältet berättade poliserna att han var misstänkt för ofredande av barn för att han fotograferat aktiviteterna på Norrbro.Lars Epstein förklarade att han var journalist sedan 45 år tillbaka och att han bevakade händelser i Stockholm som han skulle skriva några rader och blogga om.

– Och jag förklarade att det var tillåtet att fotografera på allmän plats enligt svensk lag. Hade de frågat mig innan de grep mig hade jag kunnat visa legitimation och förklara med en gång, förklarar Lars Epstein.

"Handlade med hänyn"

Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen, säger till DN att anledningen till att polisen handlade på detta sätt var av hänsyn till Lars Epstein.

– Poliserna ville inte berätta för honom vad han var misstänkt för inför alla andra på platsen. Det kunde ha blivit genant. De ville prata med honom enskilt och höra hans berättelse.

Enligt Mats Eriksson greps Lars Epstein för att de tyckte att han hade ett avvikande beteende.

– Vi är verkligen på tå när det gäller brott som kan kopplas till sexuellt ofredande just nu. Polisen tyckte att han hade ett avvikande beteende. Därför grep de honom och släppte honom sedan när de pratat med honom.

Någon anledning till varför Lars Epsteins beteende upplevdes som avvikande har inte kunnat förmedlas till DN i samband med intervjun.

Epstein: "Förvånande tillvägagångssätt"

Lars Epstein uppger för tidningen Journalisten att poliserna gått igenom hans kamera i samband med gripandet, vilket kan vara ett brott mot grundlagen då det kan finnas källskyddat material i kameran. Brottsmisstanke krävs för att kunna beslagta en kamera.

Vidare berättar Lars Epstein att han är förvånad över att detta sker i Sverige:

– Ja, speciellt på det här sättet. Det normala, om man trott att jag gick omkring och smygfotade barn, hade väl varit att fråga vem jag var och be om legitimation? Om de tvivlade på mina uppgifter kunde de ringa DN och fråga vem jag är. Eller tala med människorna som höll på med aktiviteten som jag fotade eftersom jag råkar känna dem också. Att ta ett hårt tag om min arm och uppmana mig att följa med, och dessutom ta min kamera och gå igenom den, är det ens lagligt? Själva tillvägagångssättet var förvånade, säger Lars Epstein till tidningen Journalisten.

Lars Epstein kommer nu att anmäla händelsen och ska redan i dag diskutera saken tillsammans med DN:s redaktionschef.

Mia Karlsvärd: "Får mig att häpna"

Mia Karlsvärd, ordförande Pressfotografernas Klubb, PFK Sverige, kommenterar gripandet av Lars Epstein i ett pressmeddelande:

"Det här har jag dessvärre oroat mig för länge att det skulle ske en dag. Att det skulle drabba en journalist och fotograf med så lång erfarenhet och kunskap får mig att häpna, och oroar mig än mer. I vårt samhälle har det de senaste året tillkommit lagar och regler som begränsar vår möjlighet till att ta bilder. Även i en, som i det här fallet, helt harmlös situation. Detta är ett tydligt tecken på att allmänhetens misstänksamhet gentemot en fotograf, i kombination med okunskap även från rättssamhället, blir ett hot mot vår yttrandefrihet."

Fotografering tillåten på allmän plats

Att fotografera på allmän plats innebär i dag ofta att du möter privatpersoner som påstår att det är fotoförbud. Men det stämmer sällan. Du har rätt att fotografera vad och vem som helst på allmän plats så länge det inte råder fotoförbud enligt lagen, något som du kan läsa om i artikeln "Fyra områden med fotoförbud – annars fritt fram".

Detta skriver juristen på Svenska Fotografers Förbund (SFF), Thomas Riesler, som menar att fotografering nästan alltid är tillåten på stan.

Thomas Riesler svarar även på Kamera Bilds läsarfrågor om lag och rätt för fotografer, och du kan ställa din fråga till honom här.