Nyhet

Förbjudet att checka in batterier

Extra batterier kan ställa till problem för den som vill flyga till USA. En ny lag förbjuder nämligen flygresenärer att checka in litiumbatterier. Brandrisk, uppges vara orsaken.

Publicerad

Den nya lagen säger att lösa litiumbatterier under inga omständigheter får vara packade i incheckat baggage. I handbaggaget däremot får två reservbatterier packas, men endast om de inte löper någon risk att kortslutas.

- Du kan göra något så enkelt som att förvara ditt extrabatteri i en plastpåse eller i originalförpackningen. Då undviks risken för kortslutning och antändning, förklarar Krista Edwards, en av cheferna på det Amerikanska transportsäkerhetsverket som ligger bakom lagen, FAA.

Orsakade brand

Alla batterier till mobiltelefoner och datorer ska klara den övre gräns på 8 gram litium per batteri som skrivits in i lagen. Ett av argumenten för den nya lagen är att lösa litiumbatterier som kortslutits kan ha orsakat en brand i ett flygplan på Philadelphias flygplats 2006. Och om en brand får fäste i planets lastutrymme har personalen små möjligheter att bekämpa den.

Det kan vara lite lurigt att hitta litiummängden för ett batteri. Men för den som inte kånkar omkring studioblixtar på resan kan förmodligen känna sig lugna. För att vara riktigt säker bör du kolla med tillverkaren.

Och även om Sverige inte har någon liknande lag kanske en plastpåse runt batteriet kan vara en bra investering ändå.

Läs mer:

www.tsa.gov