Fotonyhet

Fotografer på livsfarligt uppdrag – ny tv-serie

Livsfarligt uppdrag (Witness) är producerad av HBO. På torsdag visas första delen i svensk television.
I dokumentärfilmen får vi följa med olika bildjournalister på uppdrag till farliga platser i världen.

På torsdag börjar SVT sända dokumentärserien Livsfarligt uppdrag (Witness), där vi får följa med bildjournalister som åker till platser i världen dit de stora nyhetsbolagen inte vill åka.

Den amerikanska serien från 2013 skildrar bildjournalisternas personliga erfarenheter från några av världens farligaste platser.

I dokumentärfilmen får vi följa med olika bildjournalister på uppdrag till farliga platser i världen.

Uppdelat på fyra avsnitt följer vi med till olika oroshärdar dit bara en handfull frilansande bildjournalister väljer att åka.

I första avsnittet som sänds på torsdag är det bildjournalisten Eros Hoagland som visar upp sin arbetsplats – Juárez i norra Mexiko. Det är en stad där knarkkriget har skördat 19 000 offer. Och trots att Eros pappa, som var fotograf på Newsweek, dödades i El Salvador när Eros var liten, så har han ändå valt att gå i sin pappas fotspår och arbeta som bildjournalist.

Kollegorna dödades

I de kommande avsnitten möter vi fotografen Véronique de Viguerie när hon åker på uppdrag i Sydsudan, och Michael Christopher Brown som har arbetat i Libyen under flera tillfällen. Vid en av resorna dödades två av hans kollegor i en granatattack.

Dokumentärfilmen är bland annat producerad av Michael Mann som ligger bakom spelfilmer som The Insider och Heat.

Livsfarligt uppdrag visas i Kunskapskanalen med start torsdag 6 februari klockan 22.00. Det kommer även bli möjligt att se programmen på SVT Play.