Fotografer

Erik Holmstedt belönas för sina bilder av Malmberget

Erik Holmstedt får KW Gullers stipendium 2013 för sitt dokumentära fotoarbete. Foto: Erik Holmstedt
Foto: Erik Holmstedt
Foto: Erik Holmstedt
Foto: Erik Holmstedt
Foto: Erik Holmstedt
Fotograf Erik Holmstedt.

Fotografen Erik Holmstedt har under många år dokumenterat Malmbergets förändringar. Med sin kamera har han följt rivningar och omflyttningar som befolkningen fått acceptera som en följd av gruvverksamheten. För sitt arbete tilldelas nu Erik Holmstedt KW Gullers stipendium 2013.

Stipendiet som är uppkallat efter fotografen Karl Werner Gullers (1916–1998) vill uppmärksamma insatser inom det fotodokumentära. KW Gullers tog bilder av hur Sverige omvandlades under 1900-talet, bilder som nu finns i Nordiska museets arkiv.

Fotograf Erik Holmstedt

Fotografen Erik Holmstedt har även han gjort ett omfattande dokumentärt arbete – av sin hembygd Malmberget, där stora samhällsförändringar har skett under flera decennier. Han har genom sina bilder skildrat industrialiseringens, urbaniseringens och moderniseringens epoker. Han började fotografera dessa bilder redan i sina ungdomsår, och nu har han samlat flera av dem i boken Betraktelser (Teg Publishing, mars 2013).

"Ett dvalaliknande tillstånd"

I motiveringen till att Erik Holmstedt tilldelas stipendiet står det bland annat: "Många av bilderna fångar ett dvalaliknande tillstånd, men ibland ger de också en förnimmelse av att den långa övervintringen är på väg att ta slut – att framtiden kanske trots allt kommer att återvända om än i en annan form än den som förutsågs för femtio år sedan."

"Min skolväg blev en grop"

Erik Holmstedt själv beskriver förvandlingen så här:

– De flesta av samhällets centrala byggnader tömdes, sprängdes, revs eller flyttades. Gator stängdes av. Människor fick ändra sina invanda rörelser och anpassa sitt liv efter de nya villkoren.

– Jag som levde där under den första tidens rivningar, när min biograf, badhus, kyrka och skolväg försvann, fick se dess platser omvandlas till en stor inhägnad grop. Men det kändes inte som någon större saknad. Vi var en del av gruvsamhället och något nytt höll på att formas.

Började fota av en tillfällighet

Att Erik Holmstedt började fotografera händelserna var mer av en tillfällighet än en genomtänkt handling. Hans intresse för fotografi gjorde att han började fånga det norrbottniska samhället.

– Nu, långt senare, har jag insett bildernas betydelse. Det som är fotografiets styrka blir uppenbart; bärandet av vårt privata och gemensamma minne.

Verksam i Luleå

Erik Holmstedt har efter examen på Konstfack år 1983 har levt i Luleå, där han varit yrkesverksam som fotograf för tidningar, förlag och reklambyråer men även arbetat med egna dokumentära projekt. Han har deltagit i ett flertal grupp- och separatutställningar i Sverige och utomlands.

KW Gullers stipendium är på 10 000 kronor.