Fotografer

Fotograferade svältande barn - fick 15 års straffarbete

Den amerikanske medborgaren Kenneth Bae fotograferade undernärda och svältande barn i Nordkorea. Han tillfångatogs i höstas och har nu suttit fängslad i ett halvår. Bae anklagas för att ha försökt störta landet och har nu dömts till 15 års straffarbete för sina bilder.

Bae har alltså suttit fängslad sedan i höstas förra året, men det var först i morse som den Nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA meddelade att en amerikansk medborgare dömts till 15 års straffarbete. Exakt vad han är anklagad för är oklart men enligt AP har han blivit beskylld för att ha försökt störta Nordkorea.

Bae reste till Nordkorea med ett turistvisum tillsammans med fem andra personer till staden Rajin i Nordöstra delen av Nordkorea. Han ska tidigare ha varit där för att hjälpa föräldralösa barn, den här gången tog han med sig en kamera men blev upptäckt.

– Nordkorea kommer säkerligen använda Kenneth Bae för att förhandla med USA, säger Yang Moo-Jin, professor i Nordkoreastudier vid Seouls universitet i en intervju med AP.