Fotografer

Här är vinnarna i världens största actionfototävling

Vinnaren i kategorin Masterpiece: Lorenz Holder.
Vinnaren i kategorin Wings: Micky Wiswedel.
Vinnaren i kategorin Mobile: Vegard Aasen.
Vinnaren i kategorin Playground: Lorenz Holder.
Vinnare i kategorin Lifestyle: Jody MacDonald.
Vinnare i kategorin Sequence: Daniel Vojtêch.
Vinnare i kategorin Spirit: Dean Treml.
Vinnaren i kategorin Energy: Luke Shadbolt.
Vinnare i kategorin Enhance: Dean Treml.
Vinnare i kategorin Close up: Denis Klero.
Vinnare i kategorin New creativity: Ale Di Lullo.

Red Bull Illume är världens största tävling när det gäller actionfoto. I år satt dessutom Kamera & Bilds chefredaktör, Calle Rosenqvist, med i juryn som valde ut vinnarbilderna.

Red Bull Illume är en tävling som återkommer vart tredje år och i år var tredje gången den gick av stapeln. Totalt deltog 5645 fotografer från 120 olika länder med totalt 34624 bilder. Nytt för i år var att det även fanns en kategori benämnd Mobile, i vilken norrmannen Vegard Aase tog hem första placeringen, en placering som också blev den bästa nordiska prestationen. Totalt kan man tävla i elva kategorier.

Vinnaren av den övergripande kategorin blev den tyske fotografen Lorenz Holder, som även vann samma kategori i den förra upplagan. Holder vann även kategorin Playground.

Bästa svenskar i tävlingen blev Oskar Enander som tog sig till final i kategorierna New Creativity och Spirit samt Daniel Rönnbäck som tog sig till final i kategorin Close Up.

Utställningen med vinnarbilderna kommer nu att turnera runt i världen fram till mitten av 2018. Nästa upplaga av tävlingen är 2019 och då får bilder tagna mellan 2016 och 2019 skickas in.