Fotografer

Svenska pappor ledde till TT:s Stora fotopris

Johan Bävman Foto: Margareta Bloom Sandebäck/TT
Foto: Johan Bävman
Foto: Johan Bävman
Foto: Johan Bävman

Johan Bävman nominerades och vann med sitt projekt ”Swedish dads” där han följer långtidsföräldralediga pappor i Sverige.

TT:s Stora fotopris har delats ut sedan 2003, till en fotograf som anses bäst skildra det svenska samhället på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin.

Johans humoristiska bilder är tänkta att leda till reflektioner och diskussioner om rollen som pappa och om jämställdhet.

– Vi får gärna kalla oss ett jämställt land, men vi måste ifrågasätta om vi ska vara nöjda eller om vi kan åstadkomma mer. Vi har fortfarande mycket att sträva efter, säger Johan.

Juryns motivering lyder:

Med lyhörd närvaro och uppmärksam blick möter vi den intimaste av sfärer. Här skildras vardagens alla händelser med humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer. Berättelsen fångar det svenska samhället på flera nivåer, från det övergripande strukturella till det privata i den nära relationen. Projektet belyser den svenska modellen med ambitioner om jämställdhet, och väcker frågor om vår nationella självbild, om hur den egentligen står sig vid närmare granskning.

Förutom äran består priset av 100 000 kronor.

Evelina Carborn

Stipendium till Evelina Carborn

TT delar även ut ett stipendium varje år. Stipendiet på 30 000 kronor ska gå till en ung (30 år eller yngre) nordisk fotograf som har eller ska påbörja ett fotoprojekt.

I år går de 30 000 kronorna till fotografen Evelina Carborn för sitt projekt Tweenies som handlar om flickor och pojkar mellan nio och tolv år. Projektet handlar om barnen i den ålder då de börjar söka sin identitet och tar de första stegen mot vuxenvärlden men fortfarande är barn.

Bild ur serien Tweenies.