Fotografer

Nora Lorek blir första vinnare av nytt bildjournalistpris

Dandan, Wessam och Ibrahim från Daraa i Syrien träffades i lägret i Calais hösten 2015 och är några av de som Nora Lorek porträtterar i utställning på Landskorna museum.

Helsingborgs Dagblad har infört ett nytt pris specifikt för bildjournalistik efter att TT i fjol lade ner sitt pris.

Helsingborgs Dagblads fotopris är tillägnat betydande fotojournalistik. Det är resultatet av att TT förra året lade ner sitt pris och det då enligt Helsingborgs Dagblad lämnade ett hålrum för att belöna viktig bildjournalistik som inte alltid fått den uppmärksamhet som den kanske förtjänat.

Årets, och den första, pristagaren är den 25-åriga fotografen Nora Lorek. Hon har tidigare utnämnts till College photographer of the year. Lorek har utbildat sig vid Mittuniversitetets bildjournalistikutbildning. Några av de projekt hon gjort har varit att fotografera i olika flyktingläger bland annat i Calais i Frankrike och ett annat i Uganda. Projektet från Uganda kommer under våren att publiceras i National Geographic där Lorek gjort praktik.

Nora Lorek, första mottagare av Helsingborgs Dagblads fotopris ”för betydande bildjournalistik”.

”Riskerar mycket för att berätta”

Motiveringen som gavs av juryn, som bestod av Anna Clarén, fotograf och utbildningsledare vid Nordens fotoskola Biskops Arnö, Thomas H Johnsson, fotograf och Johan Malmberg, Kulturredaktör på Helsingborgs dagblad, lyder:

”Det finns några få bildjournalister kvar som riskerar mycket för att berätta om andra människors levnadsvillkor. Nora Lorek är en av dessa – med en sällsynt förmåga att i utsatta miljöer bygga relationer över tid skapar hon trovärdighet och tyngd åt sin fotografi. Hennes envisa förhållningssätt att låta värmen, skönheten och humorn trotsa mörkret gör henne till en osedvanligt färgstark bildberättare.

Helsingborgs Dagblads fotopris 2017 går till en djupt humanistisk bildjournalist som utan romantiskt skimmer skildrar vår omvärld.”

Priset består av 25000 kronor och att få en utställning producerad. Utställningen kommer att hänga på Landskronas museum från 16 december till den 21 januari.