Fotografer

Årets naturfotograf 2012 utsedd

På bild: Pudrad Smaragdflickslända Foto: John Hallmén
På bild: Gulfläckad ängstrollsländaFoto: John Hallmén
På bild: Guldstekel.Foto: John Hallmén

Extrema närbilder, stort skäredjup – och en öppnad dörr till de riktigt små djuren. Så uttrycker sig Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket om vinnaren av Årets naturfotograf 2012.

Johan Hallmén är Årets naturfotograf 2012.

Det är alltså naturfotografen John Hallmén som tar hem titeln Årets naturfotograf 2012, utsedd av Naturvårdsverket.

─ John Hallmén får stipendiet för att han med sina extrema närbilder och med stort skärpedjup har öppnat dörren till de riktigt små djurens värld. Aldrig förut har vi kunnat ta del avså detaljerade bilder av insekters utseende, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.

John Hallmén är 34 år och kommer från Stockholm. Han är självlärd fotograf och har avbildat småkryp sedan 2006. En fotograf som John har hämtat inspiration från är Lennart Nilsson. Hösten 2012 gav John ut boken Kryp. Några av hans bilder från den boken kan du se i Kamera Bilds intervju med honom från 2011.

I september planeras nästa bok att ges ut – Än lever skogen.

─ Jag har trollbundits av småkrypens variation och artrikedom i hela mitt liv. Som fotograf drivs jag av viljan att förmedla min fascination till andra. Det är fantastiskt roligt att utses till årets naturfotograf och jag ser det som en chans att öka uppmärksamheten kring naturens grundbultar, säger John Hallmén.

Stipendiet Årets naturfotograf delas ut för 22:a året och prissumman är 20 000 kronor. Stipendiaten får även möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet.