Fotonyhet

Hannah Modigh vinnare av TT:s stora fotopris 2013

Hannah Modigh tog hem TT:s stora fotopris
Bild från projektet The Milky Way. Foto: Hannah Modigh
Hanna Modigh. Foto: Leif R Jansson/TT

Med en bildsvit om tiden mellan att vara barn och vuxen får Hannah Modigh TT:s stora fotopris – tidigare Scanpix stora fotopris. För projektet ”The Milky Way” fick hon på tisdagskvällen ta emot priset på 100 000 kronor på Rival i Stockholm.

Av de tre nominerade var det Hannah Modigh som tog hem TT:s stora fotopris 2013, det som tidigare hette Scanpix stora fotopris. Juryn tycker att Hannah Modighs bilder av ungdomar mellan 12 och 16 år berör på djupet och "påminner oss vuxna om en tid i våra liv som aldrig går att få tillbaka".

Hannah Modigh vinner med The Milky Way som handlar om tiden mellan att vara barn och vuxen. En tid som ofta är fylld av osäkerhet, förvirring, spänning och längtan. Där starka känslor tvingas ner under huden för att man ska passa in, men ibland bubblar upp i konstiga uttryck och ett krampaktigt sökande efter gemenskap.

Finns ingen början eller slut

Så här kommenterar Hannah Modigh priset i ett pressmeddelande:

– Det finns ingen början eller slut på berättelsen utan den går i loopar för det handlar inte om just dessa ungdomar, de växer upp, utan om en känsla som alla måste eller redan har gått igenom.

Hannah Modigh är 33 år gammal och började fotografera som 13-åring. Hon har försörjt sig som fotograf på olika tidningar samt med egna projekt sedan 2007. De övriga nominerade till TT:s stora fotopris 2013 var Martin von Krogh och Trinidad Carrillo.

TT:s fotostipendium på 30 000 kronor gick till Julia Lindemalm för projektet Zoo world.