Fotonyhet

Klassiskt fotomaraton tillbaka i sommar

Så här såg det ut när Stockholm fotomaraton arrangerades på 80-talet. I år är tävlingen tillbaka u2013 fast i mer modern form. Foto: Stockholm fotomaraton
Många fotoentusiaster har samlats på Sergels torg för att vara med i en tidigare upplaga av Stockholm fotomaraton. Foto: Stockholm fotomaraton
Tove Voss (till vänster) var med och arrangerade Sveriges första fotomaraton i mitten av 80-talet. I år sitter hon med i juryn och bedömer bilder. Foto: Stockholm fotomaraton
Foto: Stockholm fotomaraton
Foto: Stockholm fotomaraton
Foto: Stockholm fotomaraton
Foto: Stockholm fotomaraton

Under 24 timmar ges 24 olika teman att tolka i bild. Konceptet från 1980-talet är tillbaka i augusti – fast nu i modern tappning utan den klassiska filmrullen på 24 rutor.

Under helgen 16–17 augusti kommer Stockholm fotomaraton att återuppstå, tävlingen där det gäller att fotografera under ett helt dygn.

Varje timme har sitt tema som fotograferna ska försöka tolka på ett kreativt sätt. Resultatet kommer att bedömas av en jury där bland annat Magnus Wennman, fotograf på Aftonbladet, finns med.

I juryn sitter även Tove Voss som var med och arrangerade Sveriges första fotomaraton i mitten av 80-talet. Hon hade fått idén under en resa till Madrid, som var tidigt ute med den här typen av tävling. I dag driver Tove en designbutik som säljer samiska hantverk.

Tävlingen öppen för alla

Redan i dag kan du anmäla dig till Stockholm fotomaraton 2014, vilket kostar 250 kronor. Starten går klockan 12.00 den 16 augusti vid Stockholms stadsmuseum (Slussen), och målgången är på samma plats ett dygn senare. Under tävlingen kommer du att ta dig till sex olika stationer placerade runt om i stan.

Tävlingen är öppen för alla och kan bli en trevlig mötesplats för fotointresserade, menar projektledaren Emil Gyllenberg:

– Stockholm fotomaraton förde på slutet av 80-talet samman den tidens fotoentusiaster och gav dem ett roligt och utmanande dygn tillsammans, där allt handlade om att fånga rätt känsla i varje bild, förklarar Emil och fortsätter:

– På den tiden saknades dagens digitala kameror och man hade bara en exponering per tema vilket försvårade det hela avsevärt. I dag är det lite enklare att fånga den bild just du vill ha på varje tema, men utmaningen kvarstår fortfarande att fånga alla teman i rätt ordning och hålla kreativiteten uppe genom hela dygnet.

Kamera Bild är på plats

Kamera Bild finns med som samarbetspartner vid Stockholm fotomaraton 2014. Under målgången kan du träffa oss tillsammans med Fotomässan, för att prata foto och få med dig något hem.

Vinnarbilderna från tävlingen kommer även att visas på Fotomässan i november.