Fotonyhet

Nu kan du se jorden live från rymden

På utsidan av den internationella rymdstationen ISS sitter det fyra kameror riktade mot jorden. Bilderna strömmas direkt ut på webben, för dig att titta på i HD-kvalité.

Det är sajten ustream.tv som sänder rörliga bilder direkt från rymden. Med hjälp av fyra kameror som har monterats på utsidan av det europeiska laboratoriet Columbus (som är en del av ISS) kan du följa rymdstationens färd runt jorden.

Bilderna är fotograferade på en höjd av 400 kilometer ovan jorden, och du ser omväxlande olika utsnitt beroende på vilken kamera som för tillfället sänder bilder.

Mellan växlingarna blir sändningen grå under några sekunder, och om bilden är helt svart betyder det att rymdstationen befinner sig på nattsidan av jorden.

Ett varv runt klotet tar 93 minuter för ISS att flyga.

En test vad kamerorna klarar

Projektet kallas för High Definition Earth Viewing, och till det används kommersiella HD-kameror från tillverkare som Hitachi, Sony, Panasonic och Toshiba.

Syftet är att se hur de dessa kameror klarar utmaningen att vara i bruk ute i rymden. Visar det sig att kamerorna fungerar bra så kan det innebära stora besparingar för framtida filmning i rymden. Då behöver inte längre dyra och specialbyggda kameror användas.

Här kan du läsa mer om ISS HD Earth Viewing Experiment.