Fotonyhet

Se unik intervju med Victor Hasselblad

Hasselblad är ett ikoniskt kameraföretag, känt över hela världen. Dessutom är det ett svenskt företag som producerat kameror på hög nivå i mer än ett halvt sekel. 1967 fick Sveriges Televisions reporter möjlighet att göra en intervju med Victor Hasselblad om hur det gick till när den första civila Hasselbladskameran konstruerades.

Victor Hasselblad berättar i intervjun om hur arbetet med att få fram den första civila mellanformatskameran gick till. Hur de övertygade tillverkare, av kamerans olika delar, att deras idé var bra och hur försvarets beställningar gjorde det möjligt att skapa kameran.

Men i intervjun får man också en inblick i Victor Hasselblads hobbies i form av fågelskådning och inspelning av fågelljud. Han berättar också om sin egen inställning till fotografi, till exempel hade han väldigt svårt för konstfotografi och ansåg att fotografi endast var till för dokumentation. Själv kunde han enbart sträcka sig så långt till att tillåta lite medveten rörelseoskärpa för att förstärka intryck av rörelse.

Hasselbladskameror har sedan dess befunnit sig både i flygplan, i rymden och på många andra platser.

Victor Hasselblad gick bort 1978.

Här kan du se vår intervju med Hasselblads nuvarande VD Perry Oosting.