Utställning

Bennet fångar resterna av Stockholm - i USA

Foto: Charlie Bennet Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet Charlie Bennet
Foto: Charlie Bennet Charlie Bennet

I USA finns det åtta platser med namnet Stockholm. Alla kom till under 1800-talet och det tidiga 1900-talet då svenskar utvandrade till Amerika. Den svenska fotografen Charlie Bennet har följt spåren och hittat avfolkade samhällen. Men också några Anderson, Bondeson och Lindberg.

Det är framför allt två platser som fotografen Charlie Bennet har dokumenterat - Stockholm i Iowa och i Maine. Platser där svenska immigranter etablerade sig för över hundra år sedan. Bilderna har nu blivit utställningen ”United Stockholm’s of America”, där Bennet undersöker vad som hände i mötet mellan den svenska pionjärandan som byggde städerna och den förvandling som det amerikanska samhället genomgått sedan dess. Finns det överhuvudtaget några svenska spår kvar?

Stockholm, Iowa dog mer eller mindre ut som samhälle när järnvägen lades om. I dag är det endast ett 60-tal personer som bor kvar på platsen som bara består av ett antal hus utspridda över Iowas öppna fält. Där finns också en lokal bar som är knytpunkten för det sociala umgänget – Country Pumpkin där man får sitt kaffe, sin mat och naturligtvis den dagliga ölen.

Stockholm, Maine är det äldsta Stockholm i USA och har i dag 264 invånare och en väldigt stark, svensk förankring. Många i staden har svenska namn och arvet lever i allra högsta grad kvar. Staden har numera endast en butik som fungerar som den lokala knytpunkten. Anderson’s Store säljer alla förnödenheter man behöver och serverar även frukost, lunch och middag. Förutom butiken består staden av ett postkontor och ett museum med en stor samling av Stockholmskuriosa.

– När jag kom till Stockholm, Maine en tidig morgon för att dokumentera staden och dess invånare kunde jag inte ha träffat mer rätt när jag klev in i Anderson’s Store. Där satt Sven Bondeson, David Anderson, John Hede och Tom Lindberg. Det är märkligt att resa hundratals mil och befinna sig så långt från Sverige och stöta på så många svenska namn på en gång. En talade till och med svenska hjälpligt, säger Charlie Bennet.

Fotoprojektet har Charlie Bennet gjort på uppdrag av Svenska institutet, Stockholm stad och Svenska ambassaden i Washington DC.

Utställningen pågår på House of Sweden i Washington DC fram till 8:e december 2013. Därefter visas utställningen på Stockholms stadsmuseum under sommaren 2014.