Utställning

Bildspel: Smygtitta på LaChapelles utställning

Klicka på bilderna för att se dem större.

Kamera & Bilds redaktion var i dag och tittade på den största utställningen som Fotografiska i Stockholm har huserat under sina snart tre år. Bakom bilderna står den amerikanske fotografen David LaChapelle som själv var på plats och berättade om sina bilder.

Det var en välbesökt pressvisning där större delen av svensk kulturmedia fanns på plats. Vilket egentligen inte är så konstigt eftersom det är en välkänd och omtalad fotograf som ställer ut bilder från hela sin karriär. Visningen inleddes med att en av grundarna till Fotografiska, Jan Broman, berättade att LaChapelle är en av anledningarna till att Fotografiska existerar i dag, då de började med en utställning av honom ute i Nacka innan Fotografiska startats.

Under resten av visningen gick vi runt i olika delar och lyssnade på LaChapelle själv som berättade om sina bilder, tankarna bakom dem och vad som driver honom som konstnär och fotograf. Stora delar av utställningen handlar om den kändiskult som finns i samhället i dag och konsumtionssamhällets baksidor. Han förklarade också att han väljer att göra sina bilder så uppseendeväckande för att folk ska stanna till och titta på dem och se budskapet. Han tror nämligen inte att vi kan registrera allt för mycket misär och obehagliga bilder, därför försöker han göra sina bilder färgglada och vackra för att betraktaren ska lockas in i bilden.

Burning Beauty heter utställningen och är den största som Fotografiska haft någonsin, den upptar hela huset. Men det är också den största utställning som David LaChapelle haft. Unik på flera sätt med andra ord.

Utställningen öppnar för allmänheten i morgon den 30/11 och har öppet i tre månader.

Text: Bengt Luthman Foto: Johan Wessel