Utställning

Den nakna berättelsen om vanliga människor

I utställningen Just People är alla personer nakna. Men fotografen Cornelia Schmidt vill samtidigt lyfta fram deras passioner i livet. Nu kan du se bilderna under Uppsala fotofestival som äger rum 26–29 september.

Just People är en samling fotografier av vanliga människor som alla har en historia att berätta. En dokumentation av våra liv i dag. Men utställningen föddes genom en tillfällighet, då Cornelia Schmidt fick ett telefonsamtal från en 59-årig bisexuell man som ville bli fotograferad naken.

– Till en början var jag mycket tveksam. Vackert, konstnärligt naket, sa han. Och efter ett långt samtal senare här i min studio, kastade jag mig in i det. Hans önskan att bli älskad och känna sig accepterad som han är, var så stark att jag kände att jag skapat något vackert. Och vi är båda stolta över resultatet, säger Göteborgsbaserade fotografen Cornelia Schmidt.

Hon har nu skapat en utställning med 20 fotografier, och de blir hela tiden fler. Hennes tanke är att så småningom samla de 100 bästa bilderna i en fotobok. Modellerna är vänner, kunder och människor hon aldrig tidigare mött.

– Ofta har jag träffat dem via sociala medier på internet eller genom personer som är involverade i projektet. Ibland stöter jag på dem på en restaurang, på ett party eller på gatan. Varenda person som deltagit har bidragit med något och fått detta projekt att rulla på av sig själv.

Det slutliga valet av bild gör Cornelia Schmidt alltid tillsammans med den som fotograferats.

– Det är viktigt för mig att den som fotograferas är till hundra procent nöjd med bilden, annars blir det inte bra för mig heller. Om det finns minsta tvekan tar vi om bilden eller tar bort den.

Cornelia Schmidt är född i Lugano i Schweiz. Sedan hon kom till Sverige år 2000 ägnar hon sig på heltid åt fotografi. Utställningen Just People visas på Uppsala fotofestival 26–29 september.

Läs mer om Just People.

Läs mer om Uppsala fotofestival.

 

Aktuellt just nu

    Senaste kommentarerna