Utställning

Den nakna berättelsen om vanliga människor

Acceptance.Religion betyder inte att täcka din kropp eller ditt huvud. Jag har mitt nakna hjärta, min nakna hjärna och min nakna kropp framför min Gud. Min Gud har alltid accepterad mig. u2013 H, 59, Iran. Foto: Cornelia Schmidt Cornelia Schmidt
Tennis Maniac.Akta er! En galning är lös på tennisbanan! Må tennisgudarna veta att det finns alltid galningar på banan på gott och ont. Tennis är roligt, ännu roligare om man vinner en match. Skräm bort motståndaren och vinn matchen! u2013 Keiko, 59, Japan. Foto: Cornelia Schmidt Cornelia Schmidt
Just Me.Mitt liv är nakenbad, nudism i den soliga naturen, ett par cigarrer, resor till Gran Canaria, biografier och populärhistoria förgyller mitt liv. Musik klarar jag mig utan. Jag är gay/bisexuell och vill bli älskat för den jag är! u2013 Joakim, 59, Sweden. Foto: Cornelia Schmidt Cornelia Schmidt
Fight harder.De säger att hoppet är det sista som överger oss men du måste kämpa för det som du hoppas uppnå. Ta många smällar men inte ge upp. Dina drömmar kommer alltid att vara med dig och påminna dig om att kämpa ännu hårdare. u2013 Jonas, 32, Colombia. Foto: Cornelia Schmidt Cornelia Schmidt

I utställningen Just People är alla personer nakna. Men fotografen Cornelia Schmidt vill samtidigt lyfta fram deras passioner i livet. Nu kan du se bilderna under Uppsala fotofestival som äger rum 26–29 september.

Just People är en samling fotografier av vanliga människor som alla har en historia att berätta. En dokumentation av våra liv i dag. Men utställningen föddes genom en tillfällighet, då Cornelia Schmidt fick ett telefonsamtal från en 59-årig bisexuell man som ville bli fotograferad naken.

– Till en början var jag mycket tveksam. Vackert, konstnärligt naket, sa han. Och efter ett långt samtal senare här i min studio, kastade jag mig in i det. Hans önskan att bli älskad och känna sig accepterad som han är, var så stark att jag kände att jag skapat något vackert. Och vi är båda stolta över resultatet, säger Göteborgsbaserade fotografen Cornelia Schmidt.

Hon har nu skapat en utställning med 20 fotografier, och de blir hela tiden fler. Hennes tanke är att så småningom samla de 100 bästa bilderna i en fotobok. Modellerna är vänner, kunder och människor hon aldrig tidigare mött.

– Ofta har jag träffat dem via sociala medier på internet eller genom personer som är involverade i projektet. Ibland stöter jag på dem på en restaurang, på ett party eller på gatan. Varenda person som deltagit har bidragit med något och fått detta projekt att rulla på av sig själv.

Det slutliga valet av bild gör Cornelia Schmidt alltid tillsammans med den som fotograferats.

– Det är viktigt för mig att den som fotograferas är till hundra procent nöjd med bilden, annars blir det inte bra för mig heller. Om det finns minsta tvekan tar vi om bilden eller tar bort den.

Cornelia Schmidt är född i Lugano i Schweiz. Sedan hon kom till Sverige år 2000 ägnar hon sig på heltid åt fotografi. Utställningen Just People visas på Uppsala fotofestival 26–29 september.

Läs mer om Just People.

Läs mer om Uppsala fotofestival.