Utställning

En ikon eller två till frukost på Fotografiska

Från utställning ePic Moments. Foto: Paul Vathis, AP/Scanpix
Strindberg, Drottninggatan, 9 april 1912. Foto: Magnus Wester Original: Strindbergsmuseet

I sommar kan du njuta av en av världens främsta fotografer redan från klockan sju på morgonen när fotografiska utökar sina öppettider. Samtidigt med Sally Mann kan du också se Bilden av Strindberg och episka OS-ögonblick i Epic Moments.

Publicerad

Intimt och utmanande. Ofta personliga motiv, såväl omtalade som omtvistade. Men det som kanske framför allt gjort Sally Mann till en av världens mest hyllade fotografer är henner säregna stil och nervkittlande uttryck. 1 juni till 30 september ställer hon ut A Matter of Time på Fotografiska i Stockholm. En utställning som inte bara visar bilderna på de egna barnen från bildserien Immediate Family, utan också lyfter fram hennes landskapsbilder från den amerikanska södern, den ständigt pågående bildserien Proud Flesh med bilder på hennes svårt sjuke man Larry och What Remains där Sally Mann fotograferat en plats i Tennesse där människokroppar ligger utspridda på marken för att förmultna. Kroppar som donerats i syfte att studera hur de förmultnar i olika jordmån.

A Matter of Time ger en bred bild av Sally Manns fotograferande. Hon har haft en betydande roll för fotokonsten ända sedan hennes första soloutställning 1977, även om hennes stora genombrott kom i början av 1990-talet med just bilderna på de egna barnen, vida omtalade och ibland ifrågasatta. 2001 fick hon New York Times utmärkelse Best American Photographer och hennes bilder finns representerade överallt i världen.

August Strindberg och episka sportögonblick

I år är det 100 år sedan dramatikern och författaren August Strindbergs bortgång. I samband med detta presenterar Fotografiska Bilden av Strindberg där bilder av geniet, den galne, den svartsjuke, kvinnohataren, anarkisten, den fåfänge, vagabonden och den uppkäftige samsas i en unik utställning. Bilden av Strindberg visas till och med den 9 september.

Med OS i London i sommar passar Fotografiska även på att visa utställningen Epic Moments där besökaren ställs inför vinnare och förlorare, gripande livsöden och samhällen i förändring. Visas 8 juni till 19 augusti.

www.fotografiska.eu