Utställning

Hans Geddas ikoniska porträtt visas på Nationalmuseum

Nelson Mandela, 1990. © Hans Gedda
Tove Jansson, 1967. © Hans Gedda
Hans Gedda, självporträtt som den vite clownen. © Hans Gedda
Cirkusprinsessan, cirka 1995. © Hans Gedda
ABBA, cirka 1980. © Hans Gedda
Jonas Gardell, cirka 1992. © Hans Gedda

I dag sörjer världen att Nelson Mandela har gått bort. Fotografen Hans Gedda porträtterade Mandela 1990 då han frigavs efter 27 år i fängelse. Nu kan du se den ikoniska bilden och många andra av Geddas verk på Nationalmuseum.

På Nationalmuseum har en utställning öppnat om och med fotografen Hans Gedda. Totalt visas närmare 140 bilder från 50-talet fram till i dag.

Hans Gedda har inte minst blivit känd för sina porträttbilder av personer som Andy Warhol, Nelson Mandela och Olof Palme. Men Gedda har även arbetat med stilleben och mer dokumentära bilder.

Ungdomsverk som inte visats

Hans Gedda debuterade som fotograf redan i tonåren. I utställningen finns därför flera ungdomsverk som aldrig tidigare har visats.

Sedan följer Geddas fortsatta utveckling alltifrån studietiden hos Teddy Aarni i Eskilstuna fram till tiden som assistent åt Rolf Winquist i Ateljé Uggla.

Genombrottet för Hans Gedda kom 1967 med porträtten av Sara Lidman och Tove Jansson.

Cirkusbilder och jeansreklam

Gedda har under hela sitt liv verkat som kommersiell fotograf. Ofta har han skiftat perspektiv och använt samma modeller för egna konstprojekt. Bilder av karaktärsfulla äldre män gjordes parallellt med jeansreklam.

Ett annat exempel är Geddas cirkusbilder, där Cirkus Scott var beställare. Dessa fotografier är en blandning av porträtt och halvdokumentära reportagebilder.

Utställningen visas i Nationalmuseums tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 från den 5 december till den 30 mars 2014.