Utställning

In Flux en utställning om manlig sårbarhet

Maria Friberg tillhör den andra generationens postmoderna konstfotografer, en grupp som ofta behandlar könsroller i sina verk. Utställningen på Fotografiska är inget undantag.

Bilderna föreställer män som simmar omkring i en pool iklädda kostym. Utställningen består av bilder från två olika serier. I den ena serien har Friberg blandat vattnet med färgpigment vilket ger en väldig apokalyptisk och stämningsfull känsla i bilderna.

Den ena serien, Almost There, beskrivs så här:

”I en tid då könsrollerna allt oftare överskrids undersöker Maria Friberg den manliga identiteten i sina verk, så som den åskådliggjorts i hennes mest kända serier Almost There från 2000 och The Painting Series från 2012. I Almost There möts vi av en grupp vita män klädda i kostym som flyter omkring i en pool. Deras homogena utseende antyder västerländskt patriarkat. Männen som ligger i ett gytter verkar vara i 35-årsåldern, på höjden av sina karriärer. De interagerar inte med varandra, utan blickar ut i fjärran. Bilden antyder att de är rivaler och återger därigenom näringslivets tävlingsinriktade natur. Detta antyds även i verkets titel, Almost There. Ändå lyckas Friberg fånga männens sårbarhet, genom att skildra hur de kämpar för att hålla huvudet över vattenytan. Denna serie sammanföll med att dotcom-bubblan brast 2000 – 2001. Den mansdominerade it-industrin drabbades av förkrossande förluster efter kraftiga övervärderingar av aktierna. Kraschen fråntog otaliga män deras ekonomiska status. De befann sig helt plötsligt i en utsatt position, inte olik den som gestaltas i Almost There.”

Curator för utställningen är Michelle Marie Roy.

Utställningen hänger på Fotografiska till och med den 25 november.