Utställning

Källström och Fäldt visar flera verk i stor utställning under sommaren

WIKILAND 00.59.46, 2014 Foto: Klara Källström & Thobias Fäldt
VILLAGE, 2014 Foto: Klara Källström & Thobias Fäldt
RYSKA SMÄLLEN, 2012 Foto: Klara Källström & Thobias Fäldt
A BEACH, 2013 Foto: Klara Källström & Thobias Fäldt
EUROPE, GREECE, ATHENS, ACROPOLIS 2011 Foto: Klara Källström & Thobias Fäldt
Från utställningen på Verket, fotograferat i rummet med Wikilandprojektet. Foto: Klara Källström & Thobias Fäldt
Från utställningen på Verket, fotograferat i rummet med Russian Bang. Foto: Klara Källström & Thobias Fäldt
Från utställningen på Verket, fotograferat i rummet med serien Village. Foto: Klara Källström & Thobias Fäldt

Fram till den 6 september visar de prisbelönade fotograferna Klara Källström och Thobias Fäldt sina senaste projekt i en stor gemensam soloutställning.

Klara Källström och Thobias Fäldt har arbetat tillsammans sedan 2005. De har tilldelats flertalet stipendium och priser, bland annat Scanpix stora fotopris 2012 och 2006 (Numera TT:s stora fotopris).Senast vann de för bilder från projektet Wikiland där de skildrar medierapporteringen kring Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Dessa bilder går nu att se under sommarens utställning på Verket i Stockholm. Där visar fotografduon även bilder från flera andra projekt fotograferade mellan 2011 och 2014. Bland annat Ryska smällen från 2012, som baseras på en händelse från 1944 då ryska flygvapnet släppte bomber över Södermalm i Stockholm.

Mystik kring bomberna

– Hela händelsen är av någon anledning höljd i dunkel, en särskild mystik, vilket vi undersöker med hjälp av fotografi och text, säger Klara Källström, säger Klara Källström till Kamera Bild.

Orsaken bakom bombfällningen råder det oenighet om – inga allvarliga personskador inträffade men byggnader och flera träd i omgivningen skadades.

I bildserien Ryska smällen är det just träden som porträtteras och blir till ett slags ögonvittne för en händelse som fallit ur vårt kollektiva medvetande.

Böcker något annat än utställningar

Klara Källström och Thobias Fäldt driver även bokförlaget B-B-B-Bookstillsammans med formgivarna 1:2:3.Men att se bilder i en bok är något annat än att se dem på en utställning.

– Det är olika sätta att närma sig ett verk. Att ta del av en bok innebär ofta att man gör det i en mer privat sfär, medan en utställning, i många fall, är att fysiskt besöka ett rum eller en plats. Boken har taktila fördelar och en särskild närhet. Den har samtidigt en strikt struktur medan man i en utställning rör sig friare i relation till verken, säger Klara Källström.

Utställningen Fotografiska Essäer av Klara Källström och Thobias Fäldt visas på Verket i Stockholm (Hammarby Slussväg 2) fram till den 6 september.