Utställning

LaChapelles största utställning någonsin

David LaChapelle © Uma Thurman Gossip 1997

David LaChapelle är känd för sina glamourösa och ofta absurda fotografier. I nästa vecka öppnar hans hittills största utställning då Fotografiska museet i Stockholm fyller hela huset med konstnärens bilder.

David LaChapelle överskrider ofta gränser inom fotografi och har skapat en nästintill egen värld med bilder som hämtar inspiration från film, konsthistoria och pornografi. Allt är omvandlat till hans egen konstnärliga vision med en estetik som blandar konventioner från kommersiellt och konstnärligt fotografi med subkultur.

Fotografiska museets grundare Jan och Per Broman hade för fyra år sedan en utställning med LaChapelle i Nacka utanför Stockholm. Det blev en lyckad utställning som ledde till att Jan och Per bestämde sig för att starta Fotografiska, en samlingsplats för fotografi.

Nu firar de med att visa LaChapelles största utställning någonsin: Burning Beauty som omfattar mer än 250 verk, musikvideos och film. I ett pressmeddelande skriver Fotografiska att detta är den första, och förmodligen enda gången som de fyller hela museet med en konstnär under drygt tre månader.

I salarna visas fotografier från alla perioder i LaChapelles konstnärskap, från 1980-talet till i dag. Bland annat kommer den nya bildserien Still Life att visas. Men vi får även se hans tidigaste svartvita fotografier. Allt knyts samman av fotografiernas förmåga att överskrida verklighetens och vardagens begränsningar. Det kommersiellt glansiga och avklädda blandas även med en samhällskritisk blick.

Burning Beauty visas på Fotografiska museet mellan den 30 november och 3 mars 2013.

Här kan du läsa om när Kamera Bild träffade bröderna Broman som startade Fotografiska museet.

David LaChapelle © The Beautification I'll Never Let You Part For You’re Always In My Heart, 2009