Utställning

Malick Sidibé visar sina festbilder i Sverige

Les trois amis, Studio Malick, Bamako, 70-talet. Foto: Malick Sidibé Malick Sidibé
Studio Malick, Bamako, 1977. Foto: Malick Sidibé
Au club Les Trois Fumeurs, Bamako, 1962. Foto: Malick Sidibé Malick Sidibé
Studio Malick, Bamako, 1977. Foto: Malick Sidibé

Den internationellt erkände maliske fotografen Malick Sidibé kommer personligen till Sverige för att i utställningen La vie en rose visa bilder från 60- och 70-talen. Han kommer även fotografera besökare i sin Studio Malick.

I utställningen presenteras ett femtiotal fotografier tagna i Malis huvudstad Bamako. Bland de svartvita bilderna finns festbilderna och studioporträtten som har gjort Sidibé till en välkänd fotograf.

På 1960-talet, efter frigörelsen från den franska kolonialismen, bubblade Mali av kreativitet och optimism. Malick Sidibés bilder lyfter fram magin och upprymdheten som rådde i Bamako under dessa år då folk inget hellre ville än att umgås med varandra och vara en del av denna historiska tid.

I en intervju 2010 med John Henley i den brittiska dagstidningen Guardian berättade Sidibé om det pulserande nattlivet i Bamako:

– Vi gick in i en ny tid och folk ville dansa. Musiken gjorde oss fria. Plötsligt kunde unga män vara nära unga kvinnor och hålla om dem. Tidigare var det inte tillåtet. Och alla ville bli fotograferade när de dansade nära varandra. De ville ha det på bild!

Under utställningen kommer det även under den första dagen vara möjligt för några lyckligt lottade besökare att bli fotograferade i Studio Malick, av den i dag över 80 år gamla fotografen.

La vie en rose visas i Marabouparken i Sundbyberg mellan den 17 augusti och 1 december.