Utställning

Mobilbilder blir konst i Luleå

I söndags hade fotografen Ulrica Holm vernissage på sin utställning Second Life där alla bilder är tagna med mobiltelefon. Och mobilplåtandet har dragit igång Ulricas inspiration rejält.– Det känns som det här projektet kommer att bli livslångt.

Kamera & Bild har tidigare berättat om fotoapplikationen Hipstamatic som simulerar analoga retrokameror. Applikationen inspirerade fotografen Ulrica Holm från Luleå som nu gjort ett fotoprojekt med sin iPhone-kamera och Hipstamatic. Resultatet kan beskådas i utställningen Second Life som hade vernissage i söndags. Över 100 besökare dök upp under tre timmar och Ulrica fick sälja bilder redan första dagen.

Det var när hon besökte Norrlandsdagarna och såg Knut Koivistos utställning som tankarna på en mobilbildsutställning tog fart.

– Hans utställning var jätteinspirerande. Knut visade mig också egna projekt med vardagsbilder från sin iPhone. I samma veva fick jag ett samtal från galleriet som frågade om jag ville ställa ut något. Eftersom jag kände att jag inte hade något nytt att visa laddade jag ner Hipstamatic och började testplåta i vardagsrummet.

Ulrica bestämde sig för att köra på mobilbildstemat. Hon visste först inte vad hon skulle fotografera men efter att ha plåtat grannens gamla docka besökte hon Luleå återvinningsmarknad och började fotografera. Efter det blev mobilfotograferandet som ett gift.

– Det är som att allt får ett liv. Jag har alltid gillat leksakskameror, loppis och second hand-försäljning. Nu känns det som det här projektet kommer att bli livslångt. Jag kan inte gå in på en second hand utan att se allt på ett nytt sätt. Och det är en sådan glädje att fota med telefonen eftersom den inte väcker så mycket uppmärksamhet jämfört med om jag använder systemkameran, säger Ulrica som också har fotografi som yrke.

Ulrica Holm plåtar under vernissagen. Foto: John Sandström.

Nu har Ulrica bestämt att det ska bli en vandringsutställning av Second Life och letar utställningslokal i Stockholm.

Utställningen på Studio 31, Köpmangatan 31 i Luleå pågår till och med 29 april med uppehåll under påskveckan.

Se fler av Ulricas bilder på hennes fotoblogg:

ulricaholm.wordpress.com/

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna