Utställning

Prisade Greenfield kommer till Sverige

Foto: Lauren Greenfield, ”Girl Culture”

Under mars tar fotografin över södra Sverige då det pågår 40 utställningar samtidigt, i en så kallad fotobiennal. Amerikanska dokumentärfotografen Lauren Greenfield kommer till invigningen och visar sitt uppmärksammade projekt "Girl Culture".

En av årets stora fotosatsningar, Fotografi i fokus, äger snart rum då gallerier och enskilda fotografer i Skåne samarbetar för att visa upp fotografi från hela världen. Enbart i Malmö kommer över tjugo fotoutställningar att arrangeras, och hit kommer den omtalade fotografen Lauren Greenfield för att visa sina bilder om flickors drömmar, osäkerhet och hemliga ritualer. Hennes bilder ställs ut på Malmö museer.

Enligt American Photo är Lauren Greenfield en av de 25 mest inflytelserika fotografer som arbetar i dag. I januari 2012 tilldelades Greenfield på Sundance Film Festival i USA en Directing Award för filmen ”The Queen of The Versailles”. En film som du just nu kan se på SVT play.

– Det känns fantastiskt att kunna knyta ihop så mycket och så pass bra fotografi under samma månad. Bara att den flerfaldigt prisade fotografen Lauren Greenfield kommer hit personligen, till invigningen av Fotografi i Fokus, är inspirerande. Så vitt jag vet har hon aldrig tidigare ställt ut i Sverige, säger Thomas H Johnsson, en av arrangörerna för Fotografi i fokus.

Andra höjdpunkter är Nick Brandts ”On This Earth A Shadow Falls” – porträttsviten av djur i en hotad afrikansk natur. Hans bilder visas på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Samt Dawid, en av Sveriges mest framstående fotokonstnärer, som ställs ut på Landskrona museum.

Här kan du läsa mer om fotobiennalen.