Utställning

Rumänsk fotoskatt återfunnen på KB

Rumänen Carol Popp de Szathmary var en av världens första fotografer och 1903 donerades en del av hans bilder till Kungliga biblioteket i Stockholm. Där de föll i glömska. Men nu har de återupptäckts och kommer att visas på Rumänska kulturinstitutet.

Publicerad
Foto: Carol Popp de Szathmary

Vid Världsutställningen i Paris 1855 gjorde Carol Popp de Szathmary (1812-1887) stor succé med sina bilder från Krimkriget. Frankrikes kejsare Napoleon III fick ett album med bilderna som han uppskattade, men albumkopior skickades även till alla politiska ledare för de länder som var med i Krimkriget.

När de rumänska furstendömena efter kriget samlades i en nationalstat blev Szathmary hovets konstnärliga rådgivare. Som fotograf dokumenterade han prinsens resor i Rumänien. Bilderna signerade, betitlade och samlade han ihop i olika fotoalbum.

Szathmary etablerade sig som konstnär i Bukarest 1843 och var oerhört produktiv som målare och tecknare, men blev mest berömd som krigsfotograf i fotografins begynnelse.

Den återfunna samlingen innehåller ett 30-tal fotografier som skildrar olika arkitekturmonument i södra Rumänien. Samlingen kom i det svenska kungahusets ägo i början av 1880-talet då drottning Sofia reste till Rumänien och Turkiet. 1903 skänkte Prins Eugen samlingen till Kungliga biblioteket. Sedan dess har bilderna legat där utan någons egentliga vetskap. Tills nu.

Det rumänska kulturinstitutet på Skeppsbron 20 i Stockholm visar från och med den 4 april samlingen.