Utställning

Stor utställning om såren efter folkmorden i Rwanda

Brigitte med sina barn Emmanuelle Ambroise och Rosette © Jonathan Torgovnik

Idag på internationella kvinnodagen öppnar Fotografiska i Stockholm den gripande dokumentära utställningen Intended Consequences om såren efter folkmorden i Rwanda. Fotografierna är tagna av Jonathan Torgovnik och utställningen visas till den 3 maj.

Publicerad
Beatrice och hennes söner Antoine och Geoffrey © Jonathan Torgovnik
Sylvina med sin dotter Marianne © Jonathan Torgovnik
Josette med sonen Thomas © Jonathan Torgovnik

– Intended Consequences är dokumentärt foto när det är som allra bäst och gör skillnad, säger Jan Broman som är en av grundarna av Fotografiska. Utställningen och boken har givit ett av världens största sår ett ansikte, kvinnorna och deras barn, vilket gör att människor reagerar och förhoppningsvis agerar.

1994 mördades en miljon tutsier i Rwanda av hutunationalistiska milisgrupper. Förutom sorg och död finns skador som går djupare än dödstalen. Mellan 250 000 och 500 000 våldtäkter av kvinnor och flickor genomfördes som en del av krigsföringen. Uppskattningsvis har 20 000 barn fötts som ett resultat av övergreppen. Många av dem bär på HIV/AIDS.

I Intended Consequences: Rwandan Children Born of Rape låter fotojournalisten Jonathan Torgovnik några av offren berätta sin egen historia. I 30 intervjuer med tillhörande fotografier kommer en bit av verkligheten fram, där kvinnor under tortyr våldtagits och sedan med skam tvingats föda och fostra sina oönskade barn.

2006 åkte Jonathan Torgovnik

till Rwanda första gången. På uppdrag av tidningen Newsweek skulle han tillsammans med en skribent göra en artikel om HIV/AIDS inför 25-årsdagen för sjukdomens upptäckt. I möten med kvinnor och barn under den där första resan kände han att folkmordens konsekvenser måste berättas för omvärlden.

– Min förhoppning med utställningen är att den ska leda till handling och påverka att liknande våldsakter inte händer igen, säger Jonathan Torgovnik. Jag önskar också att alla dessa familjer och barn kan få en ljusare framtid när vi nu lyfter fram historien i ljuset och suddar bort lite av den skam många av dem bär på.

Torgovnik, född i Israel, tog sin examen i fotografi och konst vid The School of Visual Arts i New York. Hans bilder har publicerats i tidningar som Newsweek, The Sunday Times Magazine, Stern, Paris Match och Mother Jones. Utställningen och boken Intended Consequences har han gjort tillsammans med Aperture Foundation som är en icke-vinstdrivande organisation dedikerad till fotografi.

Under tiden utställningen visas på Fotografiska (8 mars till 3 maj) går fem kronor av inträdet till Rädda Barnen.