Utställning

Verkligt fantasifullt med Aorta

Foto: Aorta

Någon slags semidokumentär modefotografering som karaktäriseras av verklighet på ett fantasifullt sätt. Så kan man kanske beskriva fotografduon Aortas, bestående av Marco Grizelj och Kristian Krän, signum. Vare sig det handlar om reklam, redaktionellt eller eget material. Nu ställer de ut på Fotomässan 18-20 november.

Publicerad

Fotografduon Aorta träffades av en slump på ett kafé i Stockholm. Kristian Krän var nyinflyttad och skulle söka till Högskolan för fotografi och film i Göteborg. Han såg att Marco Grizelj höll på med fotografier i en kartong. De började prata och det visade sig att Marco skulle söka till samma utbildning.

De blev antagna båda två och löste till en början uppgifter var för sig. Men de gjorde hela tiden liknande grejer och gillade samma bildstil. Efter ett tag blev det naturligt att de gjorde bilderna tillsammans. När utbildningen tog slut blev de Aorta och kontrakterades av en stor fotoagentur.

14 år senare jobbar fotografduon fortfarande tillsammans och bland deras kommersiella kunder finns Panasonic, Absolut Vodka, Volvo, Renault och Kosta Boda. Redaktionellt jobbar de åt magasin som Wired, GQ, Elle och Café. På Fotomässan ställer de ut ett antal av sina filmiska bilder, ofta fotograferade i miljö.

–  Jag tycker om att skapa en förvanskad verklighet, som ändå känns verklig. Jag har lite svårt för att ta klassiska studiobilder med grå eller vit bakgrund, sa Marco Grizelj i en intervju med Kamera Bild för några år sedan.

www.aorta.se

sthlm.fotomassan.se