Nyhet

"Idiot"-läge i ny Leica M-kamera

Leica M8 får en facelift inför Photokina och får därefter namnet M8.2. Bland nyheterna finns en ny slutare, reptåligt glas och möjlighet att välja utseende på kameran.

Publicerad

Leica brukar inte spotta ut sig nya modeller och ibland uppgraderar de istället en befintlig modell. 2 år gamla Leica M8 har fått en översyn och enligt Leica-traditionen har kameran döpts till M8.2.

Nyheterna är en ny slutare som är tystare och mer vibrationsfri än den gamla. Slutaren är gjord i metall men känslan vid avtryck är nästan identisk med den klassiska gummiredå-slutaren. På PMA i Las Vegas smygvisades en prototyp på den nya slutaren som vi fick prova. Förändringen både känns och hörs.

Andra nyheter är att glaset till skärmen blir repfritt. Tyvärr uppgraderas inte skärmen.

Idiot-läge

Leica säljs inte bara till fotoentusiaster och yrkesfotografer utan även till en del rika människor som vill ha en fin och exklusiv kamera utan att för den sakens skull kunna så mycket om fotografering.

För denna kundgrupp har Leica gjort ett S-läge på kameran som ger exponeringsautomatik, auto-iso och autovitbalans. Kameran ger också tips på skärmen vilka bländare som är mest lämpade för oliak motiv. Leica kallar funktionen för "Snapshot mode"

En ny funktion för de mer avancerade användarna är möjlighet till snabb inställning av exponeringskompensation. När avtyckaren är halvvägs nedtryckt så styr ratten på baksidan exponeringskompensationen.

Diskretare framtoning

För den som vill maximera kamerans diskreta framtoning går det att beställa kameran med svart logotype istället för röd. Det går också att välja likadan klädel i vulcanit som fanns på de klassika M-modellerna M2, M3 och M4 med flera.

För den som vill resa lätt har batteriladdaren bantats. Den nya modellen är redan i produktion och det går att uppgradera äldre M8:or med flera av de nya funktionerna för en rund summa.

Många leicavänner hade hoppats på en digital systemkamera i R-systemet. Om inte en sådan kommer snart hotas R-systemet av nedläggning.