Nyhet

Konica Minolta slutar med billiga digitalkameror

Det går dåligt för Konica Minoltas små digitalkameror. Bara systemkamerorna går med vinst. Därför avvecklar Konica Minolta de billigaste digitalkamerorna och låter 3 300 anställda sluta. De dyra kompaktkamerorna, långzoomarna och systemkamerorna blir kvar.

Publicerad

Prispressen på digitalkameror är hög samtidigt som marknaden är allt mer mättad. I dag finns det en digitalkamera i de flesta hem.

Konica Minolta lyckas inte få lönsamhet hos sina billigaste digitalkameror och avvecklar nu hela det segmentet. Det innebär att 3 300 anställda tvingas att sluta, vilket motsvarar 10 procent av personalstyrkan. Antagligen blir det inga neddragningar i Sverige där hela säljorganisationen för Norden bara är 20 personer.

De billigaste modellerna blir nu X1 och Z6. Det är alltså inte alla kompaktkameror som läggs ner vilket har stått i många tidningar.

- Vilken elektroniktillverkare som helst kan idag göra en billig kompaktkamera. En del av våra billigaste modeller har vi köpt in från sådana tillverkare. Nu satsar vi på det vi kan bäst - avancerade modeller med bildstabilisering, säger Ola Gustafsson som är marknadschef på Konica Minolta i Norden.

- Det kostar lika mycket att distribuera och marknadsföra en kamera för 1000 kronor som för 3000. Idag är det svårt att få lönsamhet i billiga modeller.

Konica Minolta kommer fortsätta att ge service åt alla modeller tillbaka till Minoltas första digitalkamera liksom äldre analoga modeller. Det sker genom Zieger Teknik i Linköping som tagit över garantiservicen från Konica Minoltas verkstad i Tyskland.

De lönsamma systemkamerorna kommer i framöver att tas fram i samarbete med Sony som står för sensorerna. Detta kan ge konkurrensfördelar mot andra märken som saknar egen sensortillverkning. Samarbetet med Sony kommer bara att gälla systemkamerorna. Konica Minolta kommer att fortsätta köpa sensorer till sina kompakter från Sony, men då i konkurrens med övriga märken.