Nyhet

Lyxig digitalkompakt kör snabbt

Casios nya 8,1-megapixelkamera Exilim EX-Z850 är nätt och lyxig i sitt silvriga metallhölje. En racerkamera med många finurliga och snabba funktioner som till exempel Rapid Flash och möjligheten att hoppa tio bilder i bildvisningsläget.

Publicerad

Z850 är utrustad med en ny och mindre motor. Fördelarna är många. Den arbetar snabbare, tar mindre plats och sparar energi, energi som kan användas till att ta bilder istället. Batteriet klarar upp emot 400 bilder per laddning. Att motorn arbetar snabbt ger också andra snabba följder. Avtryckningshastigheten är bara 0,005 sekunder. Vill man ta bildserier kan man antingen ta tre bilder på en sekund eller en bild per sekund tills minneskortet är fullt. I bildvisningsläget kan man hoppa tio bilder per sekund för att snabbt komma åt den bild man letar efter. Det är också möjligt att markera sina favoritbilder, vilket gör att man snabbare kan komma åt dem när man så önskar.

Den här Casiomodellen har också en knapp som direkt tar en till en massa användbara saker, som till exempel upplösning, vitbalans och ISO. Maximal ISO i auto-läget är 1600 om "Best shot anti shake" eller hög känslighet är aktiverat. Manuellt går det bara att ställa in ISO upp till 400.

Som om det inte vore nog kan man själv välja vilken knapp som ska gå till vad med "Button Customizing". Det finns flera olika blixtmöjligheter. Förutom de vanliga på, av, ta bort röda ögon och auto, finns mjuk blixt, high power blixt och Rapid Flash som tar tre bilder med blixt under en sekund. Med RGB-histogrammet kan man se om färgerna beter sig som de ska. Ett svart/vitt histogram finns också för att kunna kontrollera samspelet mellan ljust och mörkt i bilden.

Med omforma/trimning kan du ändra storleken på bilden redan i kameran. Det går även att spara delar av bilden och spara som en egen fil - i kameran. Mycket användbart om man vill skriva ut en bild direkt från kameran och slippa omvägen via datorn och något tidskrävande bildredigeringsprogram.

Skärmen är en 2,5 tums TFT som det går att visa bildspel på. Kanske ingenting för hela familjen att kolla på. Det blir väl lite i det minsta laget. Men annars är det en kul grej att kameran kan visa bildspel. Zoomen är tre gånger optisk. Det finns vissa manuella möjligheter som att ställa in slutartid. Automakro-läget kan fokusera från tio centimeter till 50 centimeter. En lustig liten funktion är att man istället för det vanliga blinkiblonkljudet kan välja något annat ljud. Man kan också välja v'älkomstbild när kameran startas upp.

567743