Nyhet

Naturfotot är inte dömt på förhand

Man vet ju hur fotodomare är. De hatar naturfoto och älskar suddiga svartvita bilder.I denna omgång av Grand Prix var det min tur att vara en av tre domare. Jag hade bestämt mig för att satsa stort på naturbilden, men...

Publicerad

...det fanns ju så få bra naturbilder.

Vi sägs vara ett naturälskande folk, och därmed ett naturfotoälskande folk. Mycket riktigt fanns också en hel del naturbilder bland de 1 600 bilderna i månadens omgång. Men var tog alla bra naturfotografer vägen?

På Fotosidan har jag sett många duktiga svenska naturfotografer. Så jag vet att de finns. Varför skickar de då inte in sina bilder? Kanske för att vi har canonvinster och alla naturfotografer kör Nikon? Nej, naturligtvis inte. Eller kan de vara så att de tror att vi fotodomare bara belönar suddiga svartvita bilder.

Med risk för att få skäll från chefredaktören och överdomaren kan jag avslöja att vinnarbilden är svartvit (men faktiskt helt skarp). Men bland övriga belönade bilder finns faktiskt en och annan naturbild. Det är några av de få bra som fanns.

I en artikel i tidningen berättar Göran om hur en fotodomare tänker. Där visar han några bilder som nästan blev belönade. Även här finns någon naturbild.

Vi har helt enkelt belönat de bra naturbilder som fanns. Bland de andra typerna av bilder så var matchen hårdare.

Så om du är naturfotograf: Fäll ihop stativet, spring ut ur skogen och skynda dig att skicka in dina bästa naturbilder till nästa omgång.