Kamera & Bild testar

Nikon 1 J5 – snyggare och proffsigare

TEST: I och med lanseringen av nya J5 går Nikon J-serien upp en nivå i hierarkin. Den ersätter inte V-serien, men närmar sig den rent tekniskt. Men frågan är om Nikon har konkurrerat ut sig själva?

Nikons 1-serie finns i tre olika nivåer, V, J och S (det finns ju även en specialare i AW 1 som är vattentät), där V är den fräsigaste, J är enklare och S är ännu simplare. V riktar sig mer mot den avancerade fotografen som vill ha ett smidigt alternativ till sin systemkamera, J pekar på den publik som vill ha en något enklare kamera och S tar sikte på de alla färskaste i fotosvängen. 

Men med nya J5 så blir det en liten förskjutning av J-serien uppåt i hierarkin. V-serien leder fortfarande ligan vad gäller hur avancerade användare man vänder sig mot, men J5 har närmat sig med de förändringar som skett sedan föregångaren. Hela konceptet är snabbhet, smidighet och funktion för en större grupp än tidigare. 

Uppdaterad både inuti och utanpå

Nyheterna i J5 ligger både på det estetiska planet och det rent funktionella. Borta är den lite mer futuristiska, och törs man säga elegantare, designen hos J4 och bakåt. Nu är det yttre snarare mer praktiskt. Ett handgrepp har fått ta plats på framsidan och ett tumstöd återfinns på baksidan. Det här är två saker som höjer ergonomin rejält och gör kameran mycket trevlig att hantera.  

Greppet ger också kameran ett litet seriösare intryck, något som adderar till den känslan är programratten som likt tidigare sitter på kamerans ovansida, men nu har flera lägen. Den gör att det är betydligt snabbare att välja hur du vill fotografera, något som den lite mer avancerade användaren garanterat uppskattar. Kameran har även en programmerbar Fn-knapp på framsidan som man lätt kommer åt med, i mitt fall, ringfingret när man greppar kameran. 

På insidan har det också skett stora förändringar. Sensorn är ny, och med sina 20,8 megapixlar är den också mer högupplöst än till exempel V3. Om elektroniken kring sensorn har fått en liknande uppgradering som den fått i bland annat D5500 så bör man kunna förvänta sig en märkbar förbättring vad gäller brus och dynamiskt omfång. 

Förutom sensorn har Nikon även bytt ut processorn, den senaste varianten man stoppat in i J5 kallas för Expeed 5A och förutom att den så klart snabbar upp allting så ska den även förbruka mindre el. Det gör att man enligt Nikon får ut runt 300 bilder ur ett fulladdat batteri. Hastigheten är något som Nikon satsat mycket på och gärna lyfter fram med J5, den finns där mycket tack vare den nya processorn. 

 

    Senaste kommentarerna