Nyhet

Nu kan vi se vad vi hör

Med hjälp av ett mikroskop från Zeiss och en hel del egen programutveckling, har forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm lyckats fotografera hörseln. När ett ljud träffar örat vibrerar innerörats hårceller med extremt små rörelser. Detta har nu forskarna lyckats filma.

Publicerad

Mikroskopet är ett laserskannande konfokalmikroskop, men utan den egenutvecklade mjukvaran skulle experimenten inte vara möjliga. Stereocilier är tunna utskott som finns i innerörat. De omvandlar ljudvågens mekaniska energi till elektriska impulser som gör det möjligt för oss att höra. De inre hårcellerna vars stereocilier inte sitter fast vid någon närliggande struktur har forskare vid Karolinska Institutet studerat. Bilderna visar att hårcellerna stimuleras av ljudvågor, något som tidigare varit oklart. Bilderna visar också att stereociliernas rörelser är ytterst minimala. När svagt ljud träffar örat rör sig stereocilier med cirka tio miljarddelar av en meter som upprepas hundratals eller tusentals gånger per sekund.

Nu är ju detta inte något som kommer komma oss vanliga människor till godo i första taget, om någonsin. Än så länge är detta ren grundforskning.

- Vi hoppas förstås att denna forskning i framtiden ska kunna göra det möjligt att på ett bättre sätt hjälpa människor med hörselskador, säger Anders Fridberger som är en av forskarna bakom det nya mikroskopet. Forskningen hjälper oss att bättre förstå hur vi hör.