Nyhet

Nu kommer den, Fujifilm X-Pro1

Fujifilm X-Pro1
Fujifilm X-Pro1, sida
XF 60 f/2,4
XF 35 f/1,4
XF 18 f/2
Extra grepp

Länge har det tisslats, tasslas och rykten har spridits på nätet om en kameran med utbytbar optik i samma serie som X10 och X100. Fujifilm bekräftade för ett tag sedan ryktena men först nu kommer all information om kameran. Den har en helt ny fattning och en helt ny sensor.

Den nya sensorn, APS X-trans CMOS, ska enligt Fujifilm ge samma eller bättre upplösning som kommer ur en fullformatssensor. Anledningen till detta är en ny sammansättning av färgfilter i sensorn har gjort att man kunnat plocka bort lågpassfiltret som i andra kameror används för att ta bort moaré. Det gör att man får en högre skärpa direkt ur sensorn utan behöva skärpa upp bilden med mjukvara. Förutom dessa egenskaper har sensorn en upplösning på 16 megapixel.

Fujifilm har även satt in en ny bajnettfattning i kameran, denna kallar de lämpligt nog x-mount. Enligt dem själva innebär denna fattning att avståndet mellan objektivet och sensorn blir kortare vilket ska öka upplösningen, genom att man maximerar ljusinsläppet. Det kommer även att finnas en adapter till Leicas M-bajonett och framöver kommer det släppas adaptrar för olika andra fattningar. Tillsammans med kameran lanseras tre olika objektiv, 18mm f/2, 35mm f/1,4, 60mm f/2,4. Under 2013 kommer man lansera både flera fasta objektiv och zoomar.

Man har även utvecklat hybridsökaren från X100, förutom att man kan välja mellan elektronisk eller optisk sökare kan den automatiskt välja utsnitt utifrån vilken brännvidd som sitter på kameran. ISO kommer att gå att ställa från 100-25600 och baksidan pryds av en skärm på tre tum och upplösningen 1230 000 punkter.

Det kommer att finnas en blixt och ett extra grepp som tillbehör.

Fujifilm X-Pro1 kommer att hitta ut på marknaden i april, priset kommer att komma ut i slutet av januari.