Nyhet

Ny 9-megapixlare, även i svart-vitt

Cypress släpper nu en ny CMOS-sensor på 9 megapixlar. Något anmärkningsvärt är att den nya sensorn saknar mikrolinser och dessutom även släpps i en svart-vit version, vilket är första gången på länge i den här klassen.

Publicerad

Avsaknaden av mikrolinser på sensorn ska göra sensorn billigare att tillverka och i förlängningen mer attraktiv för kameratillverkarna. Förhoppningsvis får vi också se att någon utnyttjar den svart-vita versionen. På en sensor utan färgfilter behöver man inte interpolera bilden vilket gör att det går att få ut en högre upplösning.

Den nya sensorn har sin grund i tekniken hos den sensorn som användes i Kodaks DCS 14-serie. Den sensorn tillverkades av belgiska Fillfactory som köptes upp av Cypress i augusti 2004. Cypress utnyttjar också en egen teknik för att få en bättre fyllnadsfaktor vilket gör att mikrolinser inte behövs. Sensorn ska klara 5 bilder i sekunden och pixelstorleken är 6.4µ, vilket är detsamma som sensorn i Canons 20D. Ska man dra några slutsatser ur det så innebär det att Cypress har alla förutsättningar för en riktigt bra prestanda på den nya sensorn.

De beräknar att ha produktionen igång tills i februari 2006 och priset beräknas bli runt 750kr/sensor.