Nyhet

Perry Oosting: "En pånyttfödelse för Hasselblad"

Hasseblad H6D-100c och vd Perry Oosting.

Hasselblad fyller 75 år och Kamera & Bild är på plats i London för att kolla in lanseringen av nya H6D-systemet. I en exklusiv intervju med Hasselblads vd Perry Oosting berättar han för Kamera & Bild om företagets nya strategi och framtida vision.

Hasselblad har just släppt sitt nya kamerasystem H6D med tillhörande bakstycken 100c och 50c på en pressträff i London. Kamera Bild fick ett samtal med Hasselblads vd sedan 2015, Perry Oosting, som berättar att Hasselblad nu samlat sina krafter och lyssnat på sina användare. Här kan du även kolla in vår webbtv-intervju i samband med släppet.

– Vi har arbetet hårt med att bygga på varumärket Hasselblad genom att lyssna på vad kunderna vill ha, vad proffsen behöver och vilka funktioner som är viktiga. Det har inte varit en lätt väg att gå. Men nu har vi en samlad strategi och vision för hur Hasselblad ska pånyttfödas, säger Perry.

Perry Oosting presenterar Hasselblads nya H6D.

En av de nya strategierna är att överge samarbetet med Sony där vi bland annat såg Hasselblad Lunar, en spegellös kamera som hade många likheter med Sony NEX-modellerna, samt den omdesignade versionen av Sony A7R, Hasselblad Lusso.

– Samarbete är bra, men vi såg att vi inte utnyttjade varandras kunskaper fullt ut, och därför bestämt oss för att fokusera på våra kameror för att fortsätta växa. Nu när vi frigjort resurser så är vårt utvecklingsteam fem gånger större än det var under 2015, något som gör att vi har möjlighet att satsa ytterligare på det vi är bra på.

Hasselblad Lunar.

H6D – en ny plattform

Perry poängterar att H6D-systemet inte ersätter H5D, utan är en helt ny plattform med nya möjligheter.

– Man kan säga att vi började om från noll. Vi har lagt till nya funktioner jämfört med tidigare modeller, mycket efter vad våra kunder påpekat. Bland annat är nu överföringar snabbare via USB-3, på H5D-systemet var det firewire. I Samband med det har vi även valt att ge H6D dubbla kortplatser, där du kan ha ett CFast-kort och ett SD-kort. Blir det ena fullt så fortsätter man spara på det andra, säger Perry.

Hasselblad H6D-100c.

I stort har Hasseblad valt att hålla sig kvar i samma design och ergonomiska tänk hos själva kameran.

Hasselblad H6D-100c.

– Egentligen är det bara de digitala bakstyckena som har justerats, med en ny högupplöst touchskärm, där hela användargränssnittet är omgjort för att vara enklare att använda, och för att fotografen ska få ett mer intuitivt arbetsflöde, säger Perry.

Uppdaterad hårdvara och snabbare processorer ger möjligheter att behandla bildinformation snabbare. Därför fanns även möjligheten att tillgodose de fotografer som vill kunna filma i 4K.

– Det finns många fotografer som är intresserade av att kunna spela in video i samband med att de fotograferar. Vi valde att ta med den funktionen, men för det så är inte H6D-100c någon videokamera – det är fortfarande för stillbildsfotografen som kameran vänder sig till, säger han.

Vill ligga i framkant

Perry förklarar även att det är många olika delar som är viktiga för Hasselblad att fokusera på när det gäller vilka som använder deras produkter.

– Vi måste hitta en mix av rätt teknologi och hur de som använder kamerorna faktiskt använder dom. Vi vill närma oss båda målgrupperna, de fotografer som arbetar tekniskt och de som arbetar estetiskt. Dessutom ser vi nu en helt ny generation av unga fotografer om vi måste visa oss för, till och med i Sverige.

Hasselblad har även stakat ut en väg och planerat sin "roadmap" hand i hand med marknad, utveckling och tiden framöver, allt för att nå ut till allt fler och hävda sig bland övriga tillverkare av kameror i mellanformatssegmentet.

– Det finns några konkurrerande nyckelspelare inom mellanformat som exempelvis Phase One, som vi så klart håller ögonen på, och jag tror även att det är kommer fler spelare inom mellanformat snart. Vi blundar inte för vad andra gör, men däremot har vi utgått från våra egna styrkor för att välja vår egen väg som passar för oss, säger Perry.

I samband med släppet av de nya produkterna kommer Hasselblad även att ha ett inbytesprogram samt utökad garanti, något som vi just nu inte har mer detaljerad information om.

Läs alla nyheter taggade med "Hasselblad" på www.kamerabild.se