programvara

Adobe uppdaterar Camera Raw och Lightroom – men inte för alla

Adobe Camera Raw och Lightroom uppdateras nu för att klara nya råfiler och de har även fixat några tidigare buggar. Men uppdateringarna kommer inte att fungera för alla.

Bland annat har Camera Raw nu stöd för råfiler från de nya kamerorna Fujifilm X-T1, Nikon D4s och Canon G1 X Mark II med flera. De har även skapat färgprofiler som ska matcha Fujifilms filter (velvia, astia, provia osv).

Men uppdateringarna fungerar bara om du har Windows 7 eller senare, alternativt iOS 10.7 eller senare. Om du använder en tidigare version av operativsystem så kommer Photoshop inte att kunna öppna några filer alls, något som Kamera Bild har testat och kan bekräfta.

Om du använder CS5 eller tidigare kan du inte utnyttja Camera Raw uppdateringen, utan får då nöja dig med DNG-konvertern som kan förvandla de nya råfilerna till DNG-filer som kan öppnas med äldre versioner av Photoshop. DNG-konvertern har dock samma krav på operativsystem som de andra uppdateringarna så för att få ta del av de nya uppdateringarna måste du uppdatera ditt operativsystem om du inte redan har gjort det.

Här kan du läsa mer om vad du får i de nya uppdateringarna.