programvara

Appen som hjälper dig hitta sommarens "Golden hour"-ljus

Appen Exsate Golden Hour för Android.
Appen Exsate Golden Hour för Android.

"Golden Hour" är begreppet på den tid när solen står lågt och ger det där gyllene gulaktiga och vackra ljuset som passar bra för porträtt. Här är två appar som låter dig vet när den inträffar.

Det finns bra ljus och så finns det riktigt bra ljus. Ett av de senare brukar kallas

inom fotografin, av flera orsaker. Främst är det den vackra och varma färgnyansen från solens strålar som ger det härliga ljuset, men även att ljuset är något dämpat, vilket minskar kontrasterna mot det hårda dagsljuset.

Golden Hour
Appen Exsate Golden Hour för Android.
Appen Golden Hour för Iphone/Ipad.

När solen står lågt finns möjlighet att fånga ljuset, och man har vanligtvis en dryg timme på sig, därav namnet. Golden Hour kan du pricka in innan solen går ner, eller direkt när solen går upp. Men – det är vanligtvis inte helt lätt att veta exakt när man ska bege sig ut för att fånga detta häftiga ljus.

Med appen Exsate Golden Hour för Android, eller Golden Hour för Iphone/Ipad kan du enkelt se vilka tider som gäller för det ställe man för tillfället befinner sig på. På kartan går det även att se riktningen på solen. I appen får du även information om Blue Hour, där himlen är härligt blå, samt information om när (både datum och tid) du kan fånga stjärnorna på himlen, i den så kallade astronomiska skymningen.

Ett coolt diagram visar hur solen rör sig över horisonten och vilka färger den har. I appen får du även en del roliga tips på datum när spännande saker händer på himlen.

Exsate Golden Hour kan du ladda hem på Google Play.

Golen Hour kan du ladda hem på Itunes.