programvara

Instagram inför de nya villkoren på lördag

I dag skulle egentligen de nya användarvillkoren för Instagram ha börjat gälla. Men efter massiva protester valde Instagram att ta ett steg tillbaka och skriva om policyn. Den nya reviderade versionen börjar att gälla på lördag.

Den 18 december skrev vi om Instagrams nya användarvillkor som bland annat skulle ge dem rätten att sälja dina bilder för att till exempel användas i reklamsammanhang, utan att du skulle få någon ersättning för detta. Protesterna lät inte vänta på sig och Instagram som ägs av Facebook blev tvungna att skriva om villkoren. I den nya versionen har Instagram valt att tona ned det tvetydliga villkoret om att få sälja bilderna vidare för annonsering. Instagram skriver även att uppdateringen som börjar gälla den 19 januari "inte ändrar det faktum att du äger dina bilder som du lägger upp på Instagram".

Men kontroversen kring den nya policyn tycks ha kostat på för företaget. Enligt AppStats som mäter trafiken för olika appar har Instagram tappat nästan hälften av sina dagliga användare sedan i mitten av december. Enligt AppStats har Instagram i dag drygt 8 miljoner användare till skillnad från i december då de hade drygt 16 miljoner användare. Instagram själva avfärdar statistiken och menar att det inte stämmer.

Här kan du läsa vad vi skrivit tidigare och här kan du läsa Instagrams nya användarvillkor.