programvara

Photoshop CC 2014: Fem nya funktioner för dig som fotograf

Adobe uppdaterar sin Creative Cloud med nya funktioner, bland annat utökas Photoshop med fem nya funktioner och en del förbättringar – samt en ny prenumerationsplan för dig som fotograf. Alla uppdateringar släpps senast torsdag.

Totalt släpper Adobe 14 nya appar som nu ingår i Creatice Cloud, och uppdaterar flera av de äldre med nya funktioner. Bland annat får Indesign, Illustratior och Muse nya funktioner.

Själva Creative Cloud-funktionerna som nu utvecklas är bland annat Lightroom-kopplingen till Ipad som vi skrivit om i april, samt den nya funktioner för katalogdelning som kom i under maj.

Fem nya funktioner i Photoshop

För Photoshopanvändare och fotografer finns också några nyheter:

Först ut är focus masks, som vi berättade om redan förra veckan. Med denna mask finns möjlighet att justera vad som är i fokus i bilden, och från denna skapa en markeringsmask som sedan går att justera ytterligare. Exempelvis kan en bild på en människa i skärpa mot en oskarp bakgrund enkelt friläggas genom denna mask. På så vis blir det ungefär som att frilägga på djupet i en bild.

Två andra funktioner är uppdateringen av oskärpefiltrena, där vi nu också hittar path blur och spin blur. Den första låter dig skapa en flyttbar bana som du kan justera oskärpan kring, vilket kan ge rätt spännande oskärpeeffekter. Den andra låter dig skapa radiell rörelseoskärpa, exempelvis för att få ett stillastående hjul att se ut som om der rör sig.

Fjärde nyheten är en mycket smartare version av innehållsmedveten förflyttning, som numera analyserar bakgrunden mer än tidigare – vilket innebär att du kan flytta objekt i en bakgrund på bilden till en annan bakgrund, vilket då kompenseras av filtret. Du kan också klistra in objekt mellan olika bilder på detta sätt.

Den femte nyheten är den kraftigt förbättrade motorn för att minska kameraskakningar från bilden genom filtret för skakreducering.

Förutom dessa fem uppdateringar har Adobe även arbetat på utökade möjligheter till länkade smarta objekt mellan Photoshop och Illustrator, något som förenklar för samarbete mellan olika roller i ett designteam, eller möjligheten att hoppa mellan programmen för att göra ändringar.

Det kommer också några nyheter för funktioner för Lightroom Mobile för både Iphone och Ipad som kom i april. Bland annat finns nu smart förhandsvisning där du direkt i paddan kan lägga på en preset på en bild, för att sedan synka direkt mot din stationära Lightroom-databas.

I nya appen Photoshop Mix finns också möjligheten att lägga till bilder som laddas upp mot Adobes servrar i molnet, för att sedan processas med exempelvis filtret för skakreducering – och sedan skickas tillbaka till Ipaden eller Iphonen. Anledningen är så klart att datorkraften för att köra dessa filter kräver mycket processorkraft, något som finns i Adobes servernätverk men inte i mobilen eller paddan.

Den nya betalningsplanen för fotograferingspaketet som inkluderar Photoshop CC, Lightroom 5 (desktop, mobil och web), integrering med nya Photoshop Mix – kommer att kosta 106 kronor inklusive moms. Övriga priser förblir densamma som innan.