programvara

Tjänsten som hjälper dig avslöja manipulerade bilder

Izitru hjälper dig att bedöma bilders äkthet. Foto: Johan Wessel
Om bilden får grönt ljus innebär det att den har hög trovärdighet.
En bild som får gult ljus innebär att den kan vara redigerad på något sätt.

Du laddar upp en bild och får efter några sekunder ett svar om bilden har manipulerats. Den nya tjänsten Izitru hjälper dig att bedöma bilders trovärdighet.

I dag har nästan alla bilder redigerats, mer eller mindre. Och det kan därför vara svårt att bedöma bildernas äkthet.

Det vill den kostnadsfria tjänsten Izitru råda bot på genom att göra det möjligt för dig att se om en bild har modifierats på något sätt.

Hög trovärdighet

När Kamera Bild laddar upp en bild som har fotograferats med en Iphone – utan att ha redigerats på något sätt – så får bilden grönt ljus. Det står att den har hög trovärdighet och att det är en originalfil direkt från kameran. Dessutom redovisas information om när och var bilden har fotograferats.

Om bilden får grönt ljus innebär det att den har hög trovärdighet.

Men när vi sedan testar att ladda upp en bild som i Photoshop har fått en smärre redigering i form av ökade kontraster och mer skärpa, så blir det gult ljus i Izitru. Det framgår att bilden kan vara modifierad.

En bild som får gult ljus innebär att den kan vara redigerad på något sätt.

Bilden analyseras

Det som händer när du laddar upp en bild är att det görs en matematisk analys utifrån sex olika variabler, bland annat en så kallad strukturanalys. Klarar bilden alla sex steg utan anmärkning får den grönt ljus. Därefter följer fem olika nivåer för bildens trovärdighet.

Tanken med tjänsten är att du som fotograf ska kunna ladda upp bilder och få ett utlåtande från en tredje part, i samband med att du kanske levererar bilder till en kund. Du kan spara en URL-länk för de uppladdade bilderna som du sedan kan skicka vidare.

Men känner du dig osäker på hur Izitru får använda din bild så rekommenderas att du läser användarvillkoren som du godkänner i samband med en uppladdning.

Finns som app

Izitru har tagits fram av Fourandsix, som även erbjuder en plugin till Photoshop som hjälper dig att upptäcka manipulerade bilder. Izitru finns även som en app för IOS.

Här kan du testa tjänsten.