Prylnyhet

5 vanligaste motiven

Vilken typ av bilder printar vi helst? Vi frågade 13 fotolabb vilka de vanligaste motiven är och resultatet är kanske inte så förvånande.

Publicerad

1. Barn

Det är svårt att låta bli att ta fram kameran när ett barn springer omkring och leker, sitter still och läser en bok eller sover. Att fotografera barn är inte det lättaste, de rör sig ofta, har en egen vilja och kan inte sitta still, i alla fall inte vid rätt tillfälle. Inte helt oanande är bilder på ungar det vi i Sverige framkallar mest.

Tips! Fota på knä eller ta kort underifrån för mer varierande bilder.

2. Husdjur

Man förevigar dem med kameran om och om igen. Samma hund och samma katt men i nya situationer. Att pryda väggen med sin lilla fluffiga älskling är knappast något nytt, men en tradition som kommer att bli gammal.

Tips! Kom gärna ner på djurets nivå när du plåtar dem. Det är otroligt vad lite byte av perspektiv kan göra för dina fotografier.

3. Semester/resor

Varje gång man ser något nytt blir man oftast fascinerad och kameran åker fram. Och om det är någon gång som man ser nya saker så är det ute på resor och på semestern. Det kan vara gatorna i New York, kullarna i Skåne eller vågorna i Nya Zeeland.

Tips! Kom gärna ihåg att fotografera skyltar och texter, det underlättar när du vill minnas var du tog bilderna och historien runt omkring.

4. Familje-/släktbilder

Människor, människor och människor gillar vi att framkalla och titta på. På plats 6 och 7 på listan kom fest och bröllop, två kategorier där familj och släkt nog också gärna förekommer.

Tips! Försök tänka utanför lådan när du tar familje- och släktbilder, du kan ta det säkra kortet där alla står uppradade men varför nöja sig med det? Lek runt och använd miljön runt omkring dig, testa lite olika sätt att stå, sitt ner, stå högt upp. Gruppera familjen på olika sätt, ställ er i kö, i en trappa eller vad som helst som kan variera.

5. Natur

Det naturliga, det storslagna. Vyer, små blommor, disiga sjöar och snötäckta fjäll. Naturen med sin otroliga skönhet som ständigt fortsätter att fascinera det mänskliga ögat.

Tips! När man fotar naturen handlar det inte bara om vyer. Jobba med kort skärpedjup på små detaljer och växter, fotografera efter en regnskur och se hur vattendropparna hjälper till att skapa en magisk bild. Gryning och skymning är tillfällen som kan ge extra känsla till bilderna.