Prylnyhet

Canon lanserar vidvinklar för proffs och amatörer

Idag släpper Canon två nya vidvinkelzoomar, dels en lättare och billigare version av 16-35mm samt en 10-18mm för APS-C-kameror. Den nya 16-35mm är också en nyhet för vidvinklar i L-serien.

Canons 16-35mm/2,8 har nu fått ett lättare och billigare syskon med en fast bländare på 4 istället för 2,8. Det är så klart detta som påverkar både vikt och pris. Däremot så har 16-35mm/4 IS USMockså, som första vidvinkelzoom i L-serien, utrustats med bildstabilisering. Enligt cipa-standard ska stabiliseringen kunna ge skarpa bilder med 4 steg längre slutartider. IS-systemet har förfinats sedan tidigare och en nya gyrosensorer ska göra det mer exakt och noggrant än tidigare.

För de fotografer som använder kameror med aps-c-sensorer kommer en ny 10-18mm/4,5–5,6 IS STM. I pressmaterialet för det här objektivet påpekas att det är väldigt lätt och smidigt. Något som kan tänkas locka semesterfotografen som kanske ser det här som ett komplement till en 18-200mm-zoom. Som namnet avslöjar har objektivet också Canons STM-motor vilket gör att det fokuserar snabbt, mjukt och tyst när du filmar. Likt 16-35mm/4 har detta objektiv också den nya IS-tekniken vilket även här ger möjlighet till 4 stegs längre slutartider med bibehållen skärpa.

Båda objektiven dyker upp i juni och kommer då att kosta 10 400 kronor respektive 2600 kronor.