Prylnyhet

Fujifilm X100S - uppdaterad version av X100

Två år efter Fujifilm släppte sin X100 kommer nu efterträdaren X100S. APS-C-sensorn på 16 megapixel är ny. Modellen har också blivit både snabbare och smartare, inte minst när det gäller manuell fokusering.

Fujifilm X100 landade för två år sedan, något som fick många fotografer att haja till, då kameran hade ett utseende som tilltalade den retromedvetne fotografen. Nu är efterföljaren X100S här, med en nyutvecklad APS-C-sensor på 16,3 megapixel. Denna X-Trans-sensor saknar lågpassfilter, vilket ger något skarpare bilder.

ISO-omfånget är i standardläget 200-6400 ISO (Auto ISO), med möjlighet till utökat läge, vilket även ger möjlighet att fotografera i ISO 100, 12800 och 25600.

Designmässigt ser vi inga större förändringar hos X100S jämfört med X100, utan mycket av det nya sitter innanför. En sak som skiljer är bytet av ordningen hos fokusväljarknappen som finns på sidan av kameran, som numera går från manuell fokus (överst), kontinuerlig autofokus (mitten), samt singel autofokus (nederst).

Objektivet i Fujifilm X100S är ett 23mm/2 Fujinon, vilket motsvarar 35 millimeter i fullformat. De 9 bländarbladen är rundade för att ge mjuk bakgundsoskärpa.

Hos Fujifilm X100S hittar vi också förbättringar för manuell fokusering mot föregångaren. Funktionen "Digtial Split Image" visar två bilder på skärmen som du manuellt justerar för att hitta rätt fokus, alltså likt det system som fanns på den analoga tiden. Detta ska underlätta vid exempelvis öppen bländaren eller makrofotografering.

Funktionen "fokuspeak" ger dig som fotograf markerade konturer på de objekt som är i fokus.

Liksom X100 har X100S både optisk- och digital sökare, vilka du snabbt kan skifta mellan via regeln på kameran, liksom möjligheten till "hybridsökare" som visar digital information i den analoga bilden.

Den elektroniska sökarens upplösning är på 2,36 miljoner punkter. X100S har liksom föregångaren också fått en sensor som slår på/av och växlar mellan skärm- och sökarbild.

Skärmen på baksidan är 2,8 tum och har en upplösning på 460 tusen punkter.

Fujifilm säger sig också ha arbetat på snabbheten, och specificerar kamerans uppstartstid till en halv sekund, seriebildstagning i 6 bilder per sekund i serie om 31 bilder i full jpeg-upplösning. Fotografering i serie i råformat/råformat+jpeg sker i serie om 9 bilder. Också avtryckarfördröjningen har minskats till 0,01 sekunder.

För lekfullhetens skull har kameran också en del inbyggda filter. Bland annat hittar du popfärg, leksakskamera, miniatyr, dynamisk ton och många fler. Det finns också möjlighet att använda olika bildförhållanden, såsom 1:1, och alltså fotografera kvadratiskt.

Film spelas numera in i full-HD i 1920x1080 i 60 eller 30 bilder per sekund, formatet är MOV (H.264) med en datahastighet av 36 megabit. Ljudet spelas in i stereo.

Vikten på kamerahuset är 405 gram, exklusive batteri och tillbehör.

Säljstart för Fujifilm X100S beräknas till slutet av februari till ett pris av 10999 kronor inklusive moms.