Prylnyhet

Fujifilm X20 - liten och stilig efterföljare

Fujifilm X20 är uppföljaren till den tidigare och något enklare modellen X10. Sensorn på 2/3-tum har 12 miljoner pixlar och saknar optiskt lågpassfilter.

Snabbheten är något som Fujifilm arbetat vidare med i denna modell, och ska ha snabbare uppstart, avtryckarfördröjning och bättre autofokus. Sensorn har inbyggda pixlar för fasdetekterande autofokus, tillsammans med möjligheten till kontrastavkännande autofokus.

X20 fotograferar i 12 bilder per sekund i full upplösning, i en serie av högst 11 bilder.

Avsaknaden av lågpassfilter i Fujifilm X20 ger möjlighet till skarpare bilder än med en sensor med filtret. Problematiken med moiré har man löst genom en smart placering av de olika pixlarnas färgfilter.

ISO-omfånget är 100-12800 ISO.

Objektivet motsvarar 28-112mm i fullformat, med en bländare på 2,0 i vidvilkelläget (och 2,8 i teleläget). X20 har också inbyggd bildstabilisering, vilket ska möjliggöra upp till fyra stegs kompensation för skakningar.

Också här ser vi att Fujifilm har arbetat med hjälpmedel för manuell fokusering: Fokus-peaking hjläper fotografen till rätt fokus genom att markera kanterna som ligger i fokus.

Den optiska sökaren visar 85% av bilden, har inbyggd ögonsensor för att slå på eller växla mellan sökaren och skärmen. I sökaren finns också en "digital trans panel", vilket ger en överläggning av digital information i form av bländre, slutare och ISO - ovanpå den analoga bilden.

Skärmen av TFT-typ är på 2,8 tum, och har en upplösning på 460000 pixlar.

Fujifilm X20 har också fått en Q-knapp för att snabbt nå inställningar för funktioner, såsom ISO.

Liksom hos X100S har kameran också en del inbyggda filter. Bland annat hittar du popfärg, leksakskamera, miniatyr, dynamisk ton och många fler. Det finns också möjlighet att använda olika bildförhållanden, såsom 1:1, och alltså fotografera kvadratiskt.

Film spelas in i full-HD i 60 bilder per sekund, med samma bitrate som X100S - 36 megabit i H.264.

Fujifilm X20 börjar säljas i slutet på februari till ett pris av 4999 kronor inklusive moms. Färgerna är svart och svart/silver.